Proiectul de buget al Senatului pe 2023 a fost aprobat luni în Biroul permanent şi va intra în plen, limita de cheltuieli stabilită este de 238.823.000 lei, credite bugetare, cu 7,81% mai mare decât bugetul actual al Camerei superioare a Parlamentului, a declarat preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, după şedinţa Biroului Permanent.
‘Astăzi, în şedinţa de Birou permanent al Senatului României a fost introdusă ordinea de zi pentru plen bugetul pe 2023, vorbim despre o reacţie la solicitarea Ministerului Finanţelor, care, printr-o adresă din 30 septembrie 2022, ne-a transmis limita de cheltuieli pentru 2023 şi estimările pentru anii 2024 – 2026. Limita de cheltuieli stabilită pentru Senatul României pentru 2023, este în sumă de 238.823.000 lei credite bugetare. Aceasta este cu 7,81% mai mare decât bugetul actual al Senatului, aprobat pentru 2022. Era normal să fie o limită mai mare a bugetului Senatului pe 2023, dat fiind faptul că în 2022 bugetul Senatului a fost raportat la anul anterior de pandemie, lucrare care, din păcate, ne-a costat destul de mult. Vă amintesc că eram la un moment dat la jumătatea anului când am preluat conducerea Senatului, în imposibilitatea de a achita facturile de energie, facturile de carburant, eram în imposibilitatea de a onora activităţile de diplomaţie parlamentară’, a precizat Gorghiu.
Ea a adăugat că discuţiile pe buget în BP au fost ‘consensuale’, subliniind că acesta este în limitele de funcţionare normală, ‘fără niciun fel de extravaganţă’ din partea senatorilor.
‘În privinţa acestui buget au fost discuţii în Biroul permanent al Senatului, au fost consensuale aceste discuţii, vom vedea în plenul Senatului care vor fi reacţiile colegilor noştri. Ca atare, având în vedere cele pe care vi le-am spus mai sus, Secretariatul general, cu acceptul Biroului permanent, au proiectat acest buget pentru anul 2023, astfel încât să fie necesar desfăşurării corespunzătoare a activităţii instituţiei cu îndeplinirea atribuţiilor şi responsabilităţilor stabilite prin actele de organizare şi funcţionare, fundamentat pe baza propunerilor primite de la toate direcţiile de specialitate din cadrul Senatului şi îl considerăm în limitele de funcţionare normală, fără niciun fel de extravaganţă din partea senatorilor sau din partea Senatului sau a personalului Senatului. Veţi vedea în acest proiect de buget sumele defalcate pe titlurile de cheltuieli de personal, cele legate de bunuri şi servicii, cele legate de transferul între unităţi ale administraţiei publice, alte cheltuieli, partea de cheltuieli de capital de asistenţă socială, tot ce trebuie unei instituţii astfel încât să funcţioneze normal. Cred că astăzi bugetul va fi transmis, prin votul senatorilor, Ministerului de Finanţe, astfel încât să se cunoască limitele în care noi ne desfăşurăm activitatea din punct de vedere bugetar’, a concluzionat Gorghiu. AGERPRES /(A-autor: Sorinel Peneş, editor: Mihai Simionescu)