Acasă93Brăila: Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomiţa susţine că digul de la Corbu...

Brăila: Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomiţa susţine că digul de la Corbu Vechi nu este în pericol

Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomiţa transmite că problemele apărute, la finalul săptămânii trecute, la lucrările de consolidare a malului drept al râului Siret, în zona localităţii brăilene Corbu Vechi, nu sunt de natură a pune în pericol digul inelar care apără satul.

Precizările au fost făcute în condiţiile în care în mediul online au apărut informaţii legate de faptul că s-ar fi surpat digul la Corbu Vechi, lucrare în valoare de peste 15 milioane de lei, realizată în cadrul unui proiect derulat de Administraţia Naţională Apele Române.

‘În urma verificărilor realizate de către reprezentanţii SGA Brăila s-au constatat, ca urmare a variaţiilor de debit şi nivel pe râul Siret din ultima perioadă, următoarele: la prismul de anrocamente de la apărarea de mal la digul Nămoloasa – Măxineni, amonte de localitatea Corbu Vechi, s-au înregistrat deplasări spre albie ale acestuia, la care constructorul va interveni cu completări de anrocamente, sub supravegherea proiectantului şi a dirigintelui de şantier, imediat ce condiţiile hidro-meteo vor permite; eroziunile noi de mal apărute în zona de încastrare a lucrărilor au evoluat, fapt pentru care s-a demarat procedura de actualizare a Proiectului Complex în vederea realizării etapei a II-a, după aprobarea indicatorilor tehnico-economici. Zona va fi monitorizată în continuare de către reprezentanţii SGA Brăila în vederea luării măsurilor care se impun, funcţie de evoluţia fenomenelor. Precizăm că lucrarea nu este recepţionată la terminarea lucrărilor. Fenomenele de mai sus nu pun în pericol digul inelar care apără localitatea Corbu Vechi’, se arată într-un comunicat de presă.

La faţa locului s-a deplasat şi şeful ISU Brăila, col. Cristian Ion, care a declarat că problemele apărute nu pun în pericol digul care apără localitatea Corbu Vechi.

Corbu Vechi este o localitate unicat în România, amplasată într-o zonă mult sub nivelul mării, la confluenţa râurilor Siret şi Buzău.

Lucrările de consolidare a digurilor care înconjoară Corbu Vechi au început în septembrie 2021, după o aşteptare de peste 10 ani, fiind realizate în cadrul unui proiect derulat de Administraţia Naţională Apele Române.

Suma alocată de Guvern pentru acest proiect este de 15,48 milioane de lei, inclusiv TVA, iar proiectul prevede consolidarea a peste 500 de metri de dig.

Localitatea Corbu Vechi, care numără în prezent 113 gospodării, a fost distrusă de inundaţii în 1970 şi a trecut prin momente grele în 2005, când digurile care apără localitatea s-au rupt sub presiunea Siretului, râul atingând la vremea respectivă un debit de 5.500 mc/s.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks