Brigada 10 Geniu ‘Dunărea de Jos’, structură militară care a participat în teatrele de operaţii din Bosnia-Herţegovina, Irak şi Afganistan, sărbătoreşte 20 de ani de existenţă.
Evenimentul va fi marcat prin organizarea unui simpozion cu tema ‘Arma geniu – trecut, prezent şi viitor’, a unei expoziţii tematice ‘Brigada 10 Geniu Dunărea de Jos – 20 de ani de existenţă’ şi a expunerii ‘Poarta Focşanilor’ – considerente istorice.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Garnizoanei Brăila, Stelică Mocanu, manifestarea va fi organizată în colaborare cu Muzeul Brăilei ‘Carol I’ şi este programată luni, 30 mai 2022, cu începere de la ora 13,00, la sediul muzeului.
Marţi, 31 mai 2022, cu începere de la ora 12,00, în Piaţa Independenţei, va avea loc ceremonial militar cu ocazia Zilei Brigăzii 10 Geniu ‘Dunărea de Jos’.
Brigada 10 Geniu a fost înfiinţată la 1 iunie 2002 în baza Ordinului ministrului Apărării Naţionale şi este unitatea specializată care realizează sprijinul genistic pentru forţele luptătoare şi participă, în acelaşi timp, la executarea unei game vaste de misiuni în situaţii de urgenţe civile.
Primul examen naţional susţinut de geniştii brigăzii s-a derulat în luna septembrie 2003 în raionul localităţii Gropeni, cu prilejul reunirii grupului de lucru ‘NATO-LG 9’, în cadrul căruia a fost prezentat exerciţiul demonstrativ ‘Sprijinul genistic pe câmpul de luptă’, la finalul căruia oficialii militari din 24 de ţări membre NATO şi partenere au apreciat faptul că sprijinul genistic pentru o mare unitate mecanizată s-a realizat conform procedurilor specifice Alianţei Nord Atlantice.
Structurile Brigăzii 10 Geniu s-au remarcat prin operativitate şi profesionalism pe timpul participării la îndeplinirea misiunilor asumate de România în teatrele de operaţii din Bosnia-Herţegovina, Irak şi Afganistan, calităţi pentru care geniştii au fost recompensaţi cu decoraţii, ordine şi medalii româneşti şi străine.
Brigada 10 Geniu ‘Dunărea de Jos’ este angrenată în implementarea acordurilor internaţionale şi iniţiativelor regionale cu specific de geniu şi participă în mod constant la exerciţiile multinaţionale desfăşurate cu state membre NATO sau state partenere, asigurând expertiză de specialitate, tehnică şi efective.
În cadrul procesului complex de restructurare şi transformare a armatei, începând cu 22 aprilie 2003, Brigada 10 Geniu ‘Dunărea de Jos’ a trecut în subordinea Corpului 1 Armată Teritorial ‘General Ioan Culcer’, iar începând cu 1 iulie 2010, Brigada este subordonată Statului Major al Forţelor Terestre. AGERPRES / (AS – autor: Ecaterina Ignat, editor: Karina Olteanu)