Ceasul Public din Brăila, una dintre cele mai reprezentative construcţii din Centrul Istoric, realizată în anul 1909, declarată monument istoric şi simbol al municipiului, intră în proces de reabilitare, potrivit deciziei luate de Consiliul Local Municipal (CLM), având în vedere că se află într-o stare avansată de degradare.
CLM Brăila a aprobat documentaţia, faza I DALI (Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii), precum şi indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea obiectivului, cu o finanţare de la bugetul local în valoare de 4,2 milioane lei, cu TVA, durata de realizare a obiectivului fiind de 12 luni.
Potrivit primarului municipiului Brăila, Marian Dragomir, în cei 113 ani de la înfiinţare, Ceasul Public a trecut printr-un singur proces de reabilitare, care a avut loc în urmă cu 54 de ani.
‘O reabilitare aproximativă a acestui ceas a avut loc în anul 1968 şi de atunci au trecut 54 de ani. În primul mandat al primarului Aurel Simionescu s-a descoperit că acest ceas nu exista în niciun document şi atunci a fost inventariat pentru prima dată. Ulterior, în anul 2015, s-au finalizat demersurile ca el să fie declarat monument istoric. În primul meu mandat, printr-o procedură legală, am declarat acest ceas, ‘Simbol al Municipiului Brăila’ şi marcă înregistrată. În 2011, ceasul a beneficiat de o vopsire, nimic mai mult. În prezent, prin acest proiect avizat de Direcţia Judeţeană de Cultură şi Comisia Regională de Cultură, ceasul va fi reabilitat de o societate autorizată de Ministerul Culturii, care are dreptul să intervină pe monumente istorice. Vor fi respectate toate prevederile legale, în aşa fel încât ceasul să ceasul să fie pus în valoare, iar următoarea intervenţie să aibă loc peste 50 sau chiar mulţi ani’, a declarat Marian Dragomir.
În raportul de specialitate al proiectului aprobat în CLM se arată că obiectivul, inclus în Lista monumentelor istorice începând cu anul 2015, se află se află într-o stare avansată de degradare, fiind ‘afectat de rugină, în unele zone oxidările ducând la distrugerea completă a materialului metalic’.
‘Ceasul public din Municipiul Brăila, Piaţa Traian nr. 1, este una dintre cele mai reprezentative construcţii ale oraşului. Orologiul reprezintă o piesă de mobilier urban rară, în stil neobaroc – art noveau, stil specific decorării parcurilor şi grădinilor, ridicat în anul 1909 de către firma cehă Carol Sakar, din donaţia lui Petru Naum, lăsată municipalităţii prin testament, pentru ridicarea ‘unui turn din metal, cu un ceasornic mare în vârf, în Piaţa Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril’. De la început, orologiul-turn a fost considerat o piesă de mobilier urban foarte rară, deoarece, în acea epocă, ceasurile publice se montau fie în turnurile bisericilor, fie pe alte construcţii administrative. Acesta este unic în România, atât prin aspectul arhitectural, cât şi datorită înălţimiii sale, de aproximativ 11,50 m’, se precizează în documentaţia aflată la mapa consilierilor.