Autorităţile locale din Brăila pregătesc pentru 1 Decembrie ‘cu cea mai spectaculoasă defilare din ultimii 30 de ani’, cu tehnică de luptă însumând peste 35 mijloace tehnice, între care TAB-uri şi obuziere, cu detaşamente îmbrăcate în uniforme actuale şi de epocă şi cai ai Cavaleriei Române, informează Primăria Brăila.
‘Primăria Municipiului Brăila în parteneriat cu Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean Brăila organizează, în perioada 30 noiembrie – 11 decembrie 2022, unul dintre cele mai mari evenimente anuale, Târgul de Iarnă. Târgul debutează pe 1 decembrie, de Ziua Naţională a României, cu cea mai spectaculoasă defilare din ultimii 30 de ani, cu personal şi tehnică de luptă însumând peste 35 mijloace tehnice ale M.A.P.N., M.A.I., I.S.U., Poliţia de Frontieră, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Detaşamentul de Cavalerie al Direcţiei generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, Penitenciarul Brăila, Flotila Fluvială şi Serviciul Român de Informaţii. Astfel, vom putea admira în defilare de la TAB-uri, obuziere, autospeciale, maşină cu termoviziune, laborator criminalistic, maşini ale Poliţiei Rutiere, maşini de descarcerare şi de ordine publică, trailere, autospeciale până la Fanfara Muzicii Militare şi detaşamente cu uniforme actuale şi de epocă, dar şi nouă cai ai Cavaleriei Române’, se arată într-un comunicat de presă remis joi de Primăria Brăila.
Pe data de 1 decembrie, de la ora 16,00, este programată Parada portului popular, a datinilor şi tradiţiilor de iarnă pe traseul Viziru I – Calea Călăraşilor – Bariera Călăraşilor – Primăria Brăila, precum şi aprinderea luminilor de sărbătoare în oraş. În paradă participă, pe lângă ansambluri din judeţul Brăila, şi Ansamblul Mugurelul – Mărgineanca Botoşani, Ansamblul Zărandul Arad, Ansamblul Plaiurile Dornelor din Vatra Dornei, Ansamblul de Căluşeri Răşinari Sibiu, Ansamblul Sârba-n Ciobănaş Iaşi, Ansamblul Nemţenii Târgu Neamţ, Ansamblul Mugurelul Sighetu Marmaţiei – Maramureş, Ansamblul Cununa Someşană Bistriţa Năsăud şi Ansamblul Muguraşii Oltului-Pleşoiu.
Târgul de Iarnă se va desfăşura timp de 12 zile în faţa Primăriei şi va reuni producători autentici din ţară şi cele mai renumite ansambluri de tradiţii, datini şi obiceiuri. Vor exista 70 de căsuţe din lemn unde vizitatorii pot alege dintre cadouri specifice sărbătorilor de iarnă, jucării, obiecte handmade, suveniruri tradiţionale şi produse alimentare. Producătorii sunt veniţi din Republica Moldova, Jurilovca – Tulcea, Suceava, Botoşani, Piatra Neamţ, Bacău, Piteşti, Braşov, Prahova, Constanţa, Bucureşti, Galaţi şi Brăila.
‘Fie că este vorba de ceramică tradiţională, de cămăşi, măşti, blănuri, împletituri sau decoraţiuni de Crăciun, obiectele expuse în fiecare căsuţă dau un farmec aparte oraşului. Între cumpărături, concerte şi diverse activităţi distractive, te poţi încălzi şi răsfăţa cu delicatese de iarnă în zona gastronomică. Astfel, pentru pasionaţii de gastronomie, în cadrul târgului pot găsi mâncăruri diverse, de la iahnie de fasole, tochitură, varză cu afumături şi mămăliguţă, cârnaţi, pârjoale până la peşte şi preparate din peşte, carne de porc şi oaie la cazan, condimentate cu murături şi vin fiert la discreţie. Iar copiilor li se oferă din belşug halviţă, turtă dulce şi şerbet, toate făcute în casă. Pretutindeni, oriunde ţi-ai întoarce capul te îmbie spiritul Crăciunului. Atmosfera festivă din faţa Primăriei este completată de un brad de mari dimensiuni, dar şi numeroase decoraţiuni luminoase de iarnă. Pe scena amplasată în faţa Primăriei vor concerta ansambluri, artişti şi grupuri vocale ce promovează creaţia românească tradiţională. Pe lângă colinde şi cântece tradiţionale, bucuria sărbătorilor de iarnă va fi întregită de spectacole de datini şi obiceiuri prezentate de ansambluri folclorice din diferite zone ale ţării’, se mai arată în comunicatul Primăriei Brăila.