Lucrările de consolidare a digurilor care înconjoară satul Corbu Vechi, o localitate unicat în România, amplasată într-o zonă mult sub nivelul mării, la confluenţa râurilor Siret şi Buzău, au fost sistate din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.
‘Astăzi, 11.03.2022, prefectul judeţului Brăila Iulian Timofei a efectuat o vizită pe şantierul de pe malul drept al râului Siret, din dreptul satului Corbu Vechi, comuna Măxineni, acolo unde se execută lucrări de consolidare şi supraînălţare a digului. Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila, Laura Satnoianu, şi şeful de sistem Aureliu Constantin au explicat că, la acest moment, gradul de execuţie a lucrărilor a ajuns la 60% (faţă de 40% în luna februarie). De asemenea, au punctat că din cauza condiţiilor meteo nefavorabile s-a impus, pentru moment, sistarea lucrărilor, cu menţiunea că în perioada de pauză s-a continuat totuşi transportul de piatră de la carieră pe amplasamentul şantierului de la Siret’, se arată într-un comunicat al Instituţiei Prefectului Brăila.
Potrivit aceleiaşi surse, specialiştii SGA Brăila au precizat că proiectul se derulează conform planificării iniţiale efectuate la începutul implementării lucrărilor, în toamna anului trecut.
‘Am venit aici, împreună cu reprezentanţii Serviciului de Gospodărire a Apelor Brăila, şi cu domnul primar Ionuţ Postolache de la Măxineni, pentru a evalua stadiul lucrărilor la acest proiect deosebit de important pentru siguranţa comunităţii locale. Înţeleg că lucrările se reiau imediat ce vremea o va permite, iar constructorul a preconizat că va realiza investiţia în termenul stabilit prin contract’, a declarat prefectul Iulian Timofei, menţionând că va continua monitorizarea acestor lucrări.
Lucrările de consolidare a digurilor care înconjoară Corbu Vechi au început în septembrie 2021, după o aşteptare de peste 10 ani, fiind realizate în cadrul unui proiect derulat de Administraţia Naţională Apele Române.
Investiţia are o valoare totală de 11,4 milioane de lei şi este prevăzută a se derula pe parcursul a 24 de luni.
Proiectul vizează supraînălţarea digurilor pe o lungime de 1.054 de metri, realizarea de apărări de mal pe o lungime de 850 de metri şi construirea a cinci epiuri – diguri de piatră care apără malul de eroziune sau regularizează cursul apei.
Localitatea Corbu Vechi, care numără în prezent 113 gospodării, a fost distrusă de inundaţii în 1970 şi a trecut prin momente grele în 2005, când digurile care apără localitatea s-au rupt sub presiunea Siretului, care a atins la vremea respectivă un debit de 5.500 mc/s.