Prefectul judeţului Brăila, Iulian Timofei, a anunţat vineri că, potrivit informaţiilor pe care le-a primit de la reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila, lucrările de consolidare a digurilor care înconjoară satul Corbu Vechi sunt finalizate în procent de 85%.
Corbu Vechi este o localitate unicat în România, amplasată într-o zonă mult sub nivelul mării, la confluenţa râurilor Siret şi Buzău.
Prefectul Iulian Timofei a efectuat o vizită pe şantierul de pe malul drept al râului Siret, din dreptul satului Corbu Vechi, comuna Măxineni, acolo unde se execută lucrări de consolidare şi supraînălţare a digului, fiind însoţit de primarul comunei Măxineni, Ionuţ Postolache, şi de specialişti din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila şi de reprezentanţi ai firmei care execută lucrările.
‘Siguranţa locuitorilor comunei Măxineni este primordială şi am fost informat că executantul lucrărilor se încadrează în termenele contractuale. Sunt convins că la finalul acestui proiect de supraînălţare a digului, care este programat pentru decembrie 2022, această problemă a comunităţii va fi rezolvată’, a declarat Iulian Timofei.
Potrivit unui comunicat de presă remis de Instituţia Prefectului Brăila, primarul comunei Măxineni, Ionuţ Postolache, a apreciat seriozitatea constructorului care are în execuţie lucrarea, precum şi contribuţia echipei SGA Brăila.
‘Reprezentanţii constructorului au dat asigurări că drumul şi digurile folosite pentru acces la şantierul de la Corbu Vechi vor fi refăcute la starea iniţială. Specialiştii SGA Brăila au precizat că proiectul se derulează conform planificării iniţiale, la acest moment, stadiul fizic de execuţie a lucrărilor fiind 85%. Suma alocată de Guvern pentru acest proiect care va rezolva problema pericolului inundaţiilor în zona Măxineni este de circa 15,48 milioane lei, inclusiv TVA. Proiectul investiţional îşi propune consolidarea a peste 500 metri de dig, în total’, se mai arată în comunicatul Instituţiei Prefectului Brăila.
Lucrările de consolidare a digurilor care înconjoară Corbu Vechi au început în septembrie 2021, după o aşteptare de peste 10 ani, fiind realizate în cadrul unui proiect derulat de Administraţia Naţională Apele Române.
Localitatea Corbu Vechi, care numără în prezent 113 gospodării, a fost distrusă de inundaţii în 1970 şi a trecut prin momente grele în 2005, când digurile care apără localitatea s-au rupt sub presiunea Siretului, care a atins la vremea respectivă un debit de 5.500 mc/s. AGERPRES / (AS – autor: Ecaterina Ignat, editor: Karina Olteanu)