Muzeul Brăilei ‘Carol I’ organizează joi evenimentul de lansare a medaliei comemorative ‘Fănuş Neagu- 90’, realizată cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la naşterea scriitorului în comuna Grădiştea, aflată la 50 de kilometri de municipiul Brăila.
Cu această ocazie va avea loc şi lansarea volumelor I şi II din Opere, de Fănuş Neagu, apărute la Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă a Academiei Române.
Activitatea se va desfăşura la Muzeul Brăilei ‘Carol I’ şi va fi moderată de conf. univ. dr. Costin Emilian Croitoru, managerul instituţiei.
Fănuş Neagu s-a născut la 5 aprilie 1932, în comuna brăileană Grădiştea, iar casa natală a devenit, la două luni de la moartea sa, în 2011, Casa Memorială ‘Fănuş Neagu’.
Începând cu luna mai 2022, Casa Memorială ‘Fănuş Neagu’ poate fi vizitată virtual pe www.muzeedelasat.ro, platformă online disponibilă în limbile română şi engleză.
Platforma a fost creată printr-o cofinanţare a Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN) şi cuprinde tururi virtuale 3D interactive, fotografii şi informaţii documentate pentru 48 de muzee din zona rurală a Moldovei şi Munteniei.
‘Muzeul Brăilei ‘Carol I’ a participat în Proiectul dedicat satului românesc cu Casa Memorială ‘Fănuş Neagu’ din comuna Grădiştea, judeţul Brăila, proiect realizat de Real Tour Ro, cofinanţat de AFCN şi susţinut de ‘De la sat’. Ca urmare, Casa Memorială ‘Fănuş Neagu’ din Grădiştea poate fi vizitată virtual începând cu 31 mai 2022 pe Tur virtual Casa Memorială ‘Fănuş Neagu’, se arată într-un comunicat de presă remis de Muzeul Brăilei ‘Carol I’.
Primul roman publicat de Fănuş Neagu a fost ‘Îngerul a strigat’ (1968), după care au urmat romanul ‘Frumoşii nebuni ai marilor oraşe’ (1976), nuvelele din volumul ‘Insomnii de mătase’ (1981), ‘Pierdut în Balcania’ (1982). A fost redactor la revistele ‘Luceafărul’ şi ‘Amfiteatru’, a scris cronici sportive la ‘România Literară’. În 1976 a scris scenariul şi a jucat în filmul ‘Casa de la Miezul Nopţii’, regizat de Gheorghe Vitanidis. În 1993 a apărut ca actor în filmul ‘Crucea de piatră’, realizat după scenariul scris de Titus Popovici şi regizat de Andrei Blaier.
A colaborat cu articole, reportaje, povestiri la foarte multe ziare şi reviste, a prefaţat diverse cărţi cu profil sportiv sau turistic şi a mai publicat tablete sportive, foarte pitoreşti, în ‘România literară’, adunate în volumele ‘Cronici de carnaval’ (1972) şi ‘Cronici afurisite’ sau ‘Poeme cântate aiurea’ (1977). De asemenea, a scris şi literatură pentru copii ‘Caii albi din oraşul Bucureşti’ (1967).
Fănuş Neagu a fost distins cu premii ale Uniunii Scriitorilor în 1964, 1968, 1970 şi 1988. La 12 noiembrie 1993 a devenit membru corespondent al Academiei Române, iar din 21 decembrie 2001 a fost membru titular, precizează organizatorii expoziţiei.