DIICOT Brăila anunţă, vineri, că în urma contestaţiei depusă într-un dosar de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism în care la sfârşitul lunii trecute s-au efectuat percheziţii şi au fost reţinute opt persoane, trei dintre inculpaţi au fost arestaţi preventiv, unul a primit măsura arestului la domiciliu, iar doi control judiciar.
‘La data de 11.10.2023, Curtea de Apel Galaţi a admis contestaţia formulată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Brăila şi a desfiinţat în parte încheierea pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Brăila dispunând arestarea preventivă a trei inculpaţi, măsura arestului la domiciliu faţă de un alt inculpat şi cea a controlului judiciar faţă de doi inculpaţi’, precizează, într-un comunicat de presă, DIICOT Brăila.
Procurorii DIICOT Brăila au dispus reţinerea celor opt persoane la data de 29 septembrie. În urma celor 14 percheziţii domiciliare efectuate la acea dată au fost identificate şi ridicate suma de 175.750 de euro, două laptop-uri, două tablete, 21 de telefoane mobile, precum şi alte mijloace de probă. De asemenea, a fost instituit sechestru asigurător asupra a patru autovehicule şi a patru imobile, precum şi asupra a 10 conturi bancare.
Conform DIICOT, pe 30 septembrie, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Brăila a dispus arestarea preventivă a doi dintre inculpaţi, măsura arestului la domiciliu pentru alţi doi şi măsura controlului judiciar pentru patru inculpaţi.
Din cercetări a reieşit că, începând cu anul 2014, în municipiul Brăila şi, ulterior, în afara României, ar fi acţionat un grup infracţional organizat, format din aproximativ 10 membri, în scopul săvârşirii infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism. Membrii grupului ar fi recrutat persoane majore, dar şi minore, în vederea exploatării sexuale, atât în România, cât şi în străinătate (Belgia, Italia şi Spania). În Belgia, doi dintre membri, fraţi, care s-ar fi impus ca lideri locali, ar fi obţinut controlul asupra persoanelor care ar fi practicat prostituţia în diferite locaţii şi le-ar fi constrâns la plata unor taxe de protecţie, precum şi a unor sume percepute lunar, 500 de euro, pentru ‘a-şi păstra locul în club’.
De asemenea, persoanele recrutate de membrii grupului ar fi fost plasate pe piaţa prostituţiei, doar cu acordul prealabil şi prin intermediul liderilor grupului. Totodată, cei doi lideri, pe lângă activitatea de coordonare a grupului infracţional organizat, ar fi exploatat direct mai multe persoane, recrutate prin metoda ‘lover boy’.
Conform DIICOT Brăila, veniturile obţinute din exploatarea sexuală ar fi fost, în cea mai mare parte, însuşite de către membrii grupului, Banii au fost investiţi în capitalul unor societăţi comerciale, dar şi în achiziţionarea de maşini de lux şi imobile în ţară şi străinătate.
Activităţile judiciare au fost realizate împreună cu poliţişti din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Brăila şi Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi. Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Ilfov, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, luptătorilor din cadrul Serviciului Acţiuni Speciale din I.P.J. Brăila şi al jandarmilor din cadrul I.J.J. Brăila şi Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.