Proiectul ‘Sistem de management integrat al deşeurilor din judeţul Brăila’, finanţat în procent de 85% cu fonduri europene, va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2023, cu o întârziere de şapte ani, potrivit ultimelor informaţii făcute publice de Consiliul Judeţean Brăila.
Proiectul SMID are o valoare totală eligibilă de 15.538.000 euro, cu TVA, din care valoarea contribuţia Uniunii Europene este de 85%, a bugetului de stat de 13%, iar diferenţa reprezintă contribuţia beneficiarului.
SMID a fost finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013 şi co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, proiectul fiind fazat ulterior şi finanţat prin Programul Operaţional Infrastructura Mare şi co-finanţat prin Fondul de Coeziune.
CJ Brăila a organizat o vizită în teren la trei dintre obiectivele care fac parte din SMID, respectiv Staţia de sortare Vădeni, Staţia de tratare mecano – biologică Vădeni şi Staţia de transfer de la Însurăţei.
‘La Vădeni există o staţie de sortare, cu două linii de sortare, şi o staţie de tratare mecano – biologică, cu o capacitate de 26.000 t/an. Procesul de tratare durează circa 28 zile, iar în urma acestuia din deşeurile verzi se obţine un compost care poate fi valorificat. Staţia de sortare este compusă din două linii de sortare, iar deşeurile reciclabile rezultate sunt predate în vederea reciclării sau valorificării către agenţi economici autorizaţi. (…) Staţia de transfer de la Însurăţei este o staţie automată cu o capacitate de procesare de 5.000 tone deşeuri/an’, a declarat managerul de proiect, Gheorghe Popa.
Noul sistem de colectare, depozitare şi reciclare a deşeurilor din judeţul Brăila, finanţat în cadrul proiectului ‘Sistem de management integrat al deşeurilor’, ar fi trebuit să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016, dar din diverse cauze legate de licitaţii contestate şi amânate, nu s-a reuşit acest lucru timp de şapte ani. AGERPRES / (AS – autor: Ecaterina Ignat, editor. Marius Frăţilă)