Expoziţii de artă plastică, instalaţii de new media, concerte şi spectacole de video mapping vor putea fi savurate de publicul braşovean, începând de vineri după-amiază, la noul centru cultural amenjat într-o clădire simbol a Braşovului, fosta Bancă Săsească.
Primarul municipiului Braşov, Allen Coliban, a declarat vineri, cu prilejul deschiderii Băncii de Cultură Apollonia, că deocamdată este vorba despre un proiect pilot, lansat în colaborare cu Filarmonica Braşov.
‘Este un proiect pilot: încercăm să impunem acest obiectiv cultural în agenda braşovenilor şi să îl permanentizăm printr-o structură care urmează a fi votată de către Consiliul Local. Vrem să înfiinţăm o nouă instituţie de spectacole, fie că va fi aşezământ cultural, fie că va fi o instituţie de spectacole, şi să aibă o structură de administrare care să se ocupe pe mai departe de curatorie şi de tot ce va însemna calendarul de evenimente’, a declarat primarul Allen Coliban.
La rândul său, managerul Filarmonicii Braşov, Dragoş Dimitriu, a menţionat diversitatea evenimentelor culturale ce se vor desfăşura, în perioada următoare, în Banca de Cultură Apollonia.
‘Având în vedere că este vorba de un hub cultural, avem expoziţii, avem inclusiv instalaţii de new media şi vom porni întreg evenimentul astăzi, în data de 16 decembrie, cu un video mapping, la ora 18.00. Expoziţia, de fapt, începe din afara clădirii. De aceea, la intrare am construit nişte porţi, care practic te transportă într-o altă dimensiune, dimensiunea aceasta culturală, a Băncii de cultură Apollonia, urmând să descoperim aici expoziţiile care au loc: instalaţiile de new media, o expoziţie a lui Ştefan Popescu, o expoziţie care vine din Tezaurul României, realizată împreună cu prietenii noştri de la Art Safari (…) şi, pe lângă aceasta avem expoziţia de fotografie a lui Iosif Trif, un fotograf braşovean, avem cafeneaua culturală a artiştilor braşoveni, iar la etajul întâi avem o expoziţie a pictorului braşovean Ştefan Mironescu şi o colaborare cu Muzeul de Artă Braşov, o colecţie cu grafică a Braşovului din secolele XVIII-XIX’, a spus Dragoş Dimitriu.
Un spaţiu din centru este dedicat promovării artiştilor contemporani din Braşov, astfel că aici sunt expuse 68 de lucrări aparţinând unui număr de 57 de artişti locali, selectaţi de juriul desemnat de Primăria Braşov.
Intrarea este gratuită, programul centrului fiind de marţi până duminică.
Fosta Bancă Săsească este un imobil reprezentativ pentru Braşov, fiind inclus pe lista monumentelor istorice de importanţă naţională. Pe locul edificiului s-a aflat, anterior, locuinţa celebrei negustoare din secolul XVI Apollonia Hirscher, cunoscută pentru faptul că afacerile ei se întindeau până în cele mai îndepărtate colţuri ale Austriei şi Turciei, dar şi pentru donaţiile făcute oraşului.
Iniţial, în clădire a funcţionat Banca Naţională Săsească, iar din 1929, Casa Generală de Economii. În 1948, imobilul a fost naţionalizat şi preluat de Societatea Naţională de Electricitate, doi ani mai târziu a trecut în administrarea Ministerului de Finanţe, iar după 1990 a devenit sucursală a Bancorex, instituţie financiară care a dispărut la sfârşitul anilor ’90. Ulterior, în 2011, imobilul a fost preluat în proprietate şi administrare de către municipalitate.
Lucrările de restaurare a clădirii au început în 2018, timp în care s-au executat lucrări de consolidare a structurii de rezistenţă, s-a înlocuit acoperişul, s-au refăcut toate instalaţiile, s-au instalat două lifturi, s-au restaurat faţadele, terasa şi tâmplăriile interioare şi exterioare şi au fost amenajate spaţiile interioare. Investiţiile în lucrările de reabilitare şi restaurare se ridică la peste 17 milioane de lei.