Acasă93Braşov: AMP şi DSVSA consideră că sunt necesare atribuţii mai flexibile pentru...

Braşov: AMP şi DSVSA consideră că sunt necesare atribuţii mai flexibile pentru Poliţia animalelor

Braşovul poate fi considerat un exemplu de gestionare a problemei protecţiei animalelor, în mare parte datorită bunei colaborări dintre instituţiile statului cu atribuţii în acest domeniu şi organizaţiile nonguvernamentale, însă s-ar putea face şi mai mult dacă ar exista mai multe ong-uri în acest domeniu şi dacă Poliţia animalelor ar avea atribuţii mai extinse, au susţinut, luni, într-o conferinţă de presă, reprezentanţi ai Asociaţiei Milioane de Prieteni (AMP) şi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov.

‘Am vrut să sărbătorim împreună cu instituţiile din domeniul protecţiei animalelor şi a mediului Ziua Internaţională a Animalelor. AMP împlineşte anul viitor 25 de ani de activitate, însă, singură, nu poate acţiona în foarte multe situaţii şi are nevoie de sprijinul autorităţilor. În judeţul Braşov, AMP a avut o foarte bună colaborare cu DSVSA, Garda de Mediu şi sperăm, acum să avem o bună colaborare şi cu Poliţia animalelor (…) colaborare în sensul de a face mai mult. Noi, fiind ong, nu putem confisca un animal, nu putem merge să-l prindem pe stradă. Trebuie ca poliţia animalelor (…) să aibă o implicare mult mai mare în protecţia animalelor. Sigur că, pentru aceasta, este nevoie de fonduri şi fondurile vor fi alocate de consiliile judeţene’, a afirmat preşedintele AMP, Cristina Lapis.

La rândul său, directorul DSVSA Braşov, Valter Enache, a arătat că este nevoie de mai mare ‘flexibilitate’ în ce priveşte stabilirea atribuţiilor unor instituţii din domeniu.

‘Toţi dorim şi putem face un lucru deosebit pentru a normaliza circulaţia animalelor cu sau fără stăpân pe domeniul public. (…)Sunt pentru a sprijini orice asociaţie care realmente vrea să facă ceva pentru protecţia animalelor. Pe de altă parte, nu-mi permit să fac aprecieri la nivelul altor instituţii, dar consider că ar trebui să avem o flexibilitate mai mare şi mă aştept din partea IPJ şi a serviciului numit Poliţia animalelor să văd lucruri reale şi nu doar nişte remarci vis-a-vis de protecţia animalelor. În contextul în care nu au atribuţii suficiente, MAI ar trebui să găsească varianta optimă ca dânşii să intre în normal şi să facă ceea ce fac şi alte poliţii ale animalelor din Europa şi de pe alte continente’, a afirmat Enache.

Conform comisarului Adrian Tihoc, şeful Poliţiei animalelor Braşov, atribuţiile serviciului se limitează la a constata şi sancţiona relele tratamente aplicate unui animal, acţionând în urma sesizărilor din partea cetăţenilor, însă ulterior constatării unei contravenţii sau a unei fapte de natură penală şi a confiscării animalului, trebuie să apeleze la alte entităţi, publice sau private, pentru ca acesta să ajungă într-un adăpost.

Şeful Poliţiei Locale Braşov a menţionat că, în prezent, la nivelul judeţului, instituţia colaborează cu trei ong-uri, dintre care una este AMP, pentru a rezolva situaţiile în care animalele domestice confiscate au nevoie de îngrijiri medicale şi adăpost.

În acest context, o implicare a autorităţilor locale în asigurarea mai multor adăposturi pentru animale – fie prin amenajarea unora, fie prin încheierea de contracte cu entităţi private, chiar şi cu ferme, după modelul practicat în alte ţări – ar putea fi soluţia, au susţinut sursele citate.

Potrivit Cristinei Lapis, numărul ong-urilor care activează acreditate, în prezent, care funcţionează în judeţ este insuficient. Pe de altă parte, o extindere a atribuţiilor Poliţiei animalelor, în ce priveşte identificarea câinilor de pe domeniul public, care necesită inventariere şi sterilizare, ar uşura munca asociaţiei, care efectuează aceste servicii gratuit.

Şeful Gărzii de Mediu Braşov, Mircea Paraschiv, a arătat, la rândul său, că Braşovul a avut, încă din trecut, un mod de acţiune ‘avangardist’ în ce priveşte gestionarea problematicii privind protecţia animalelor, în special a problemei celor sălbatice, a urşilor, datorat colaborării dintre instituţiile statului şi AMP.

‘La nivelul judeţului Braşov, avem o colaborare bună şi modul de intervenţie a fost întotdeauna unul de avangardă (…) Procedura care a fost concepută, în urmă cu ani de zile, la nivelul judeţului Braşov, a stat la baza celor oficiale care se execută şi în acest moment (…) atunci când alţii nu ştiau ce să facă, cu sprijinul AMP, am reuşit să ne descurcăm în situaţii limită’, a punctat Mircea Paraschiv. AGERPRES / (A – autor: Diana Dumitru, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks