Faţadele fostei Bănci Săseşti din Braşov, clădire monument istoric de importanţă naţională, reprezentativă pentru oraş, vor putea fi admirate din nou de localnici şi turişti, firma care a efectuat lucrările de reabilitare dezvelindu-le recent, după patru ani de la deschiderea şantierului.
În prezent, se mai lucrează la ancadramentul de la uşa de intrare, de pe strada Republicii, şi la montarea celebrelor coarne de cerb, care dădeau identitate clădirii.
Conform Primăriei Braşov, s-au păstrat concepţia constructivă iniţială, distribuţia interioară a spaţiilor şi decoraţia faţadelor, caracteristică stilului anilor 1900, cu elemente specifice Jugendstilului munchenez.
Fosta administraţie PNL a Braşovului, care a lansat procesul de reabilitare, a intenţionat să amenajeze aici un ‘mall cultural’, destinaţie care ar urma să fie păstrată de actualul executiv USR al Primăriei. Potrivit declaraţiilor, din luna iunie, ale purtătorului de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, care a făcut referire la proiectul de reabilitare, la parterul clădirii ar urma să fie amenajat un restaurant, iar la etajul întâi sediul Direcţiei Judeţene de Cultură, restul spaţiilor urmând să fie utilizate ca ‘spaţii expoziţionale’ şi ‘birouri’.
Fosta Bancă Săsească este unul dintre monumentele importante ale Braşovului, atât prin arhitectură – fiind una dintre puţinele construcţii ‘Jugendstil’ din oraş, după planurile arhitectului Albert Schuller, care a proiectat şi Hotelul ‘Coroana’, altă clădire emblematică a municipiului – cât şi prin imaginea pe care o redă despre Braşovul sfârşitului de secol XIX – începutului de secol XX, fiind construită în 1906.
A fost prima clădire din oraş care a fost construită cu scopul precis de a fi bancă.
Iniţial, aici a funcţionat Banca Naţională Săsească, iar din 1929, în imobil a fost amenajată Casa Generală de Economii. În 1948, clădirea a fost naţionalizată şi preluată de Societatea Naţională de Electricitate, doi ani mai târziu a trecut în administrarea Ministerului de Finanţe, iar după 1990 a devenit sucursală a Bancorex, instituţie financiară care a dispărut la sfârşitul anilor ’90. Ulterior, în 2011, imobilul a fost preluat de municipalitatea braşoveană.
Lucrările de reabilitare au costat 17 milioane de lei, bani alocaţi de la bugetul local al municipiului. AGERPRES / (AS – autor: Diana Dumitru, editor: Marius Frăţilă)