AcasăStiri generaleBraşov: Expoziţii inedite, unele în premieră naţională, concerte şi ateliere pentru toate...

Braşov: Expoziţii inedite, unele în premieră naţională, concerte şi ateliere pentru toate vârstele, la Noaptea Muzeelor

Expoziţii inedite, unele în premieră naţională, evenimente ce includ concerte şi ateliere pentru toate vârstele fac parte din oferta pregătită de instituţiile de cultură din Braşov pentru sâmbătă, cu prilejul Nopţii Muzeelor, ce va avea loc după doi ani fără restricţii.

Publicul braşovean şi turiştii vor putea vedea la Muzeul Judeţean de Istorie ”Scrisoarea lui Neacşu”, primul document în limba română, expus în premieră la Casa Sfatului, expoziţiile permanente de la Muzeul Amintirilor din Comunism, de la Casa Mureşenilor, de la Muzeul Civilizaţiei Urbane, precum şi de la Muzeul de Artă, iar cei care vor să-şi petreacă seara în atmosfera unui castel sau a unei cetăţi pot alege un tur gratuit al Castelului Bran ori să viziteze Cetatea Făgăraşului.

Astfel, la Muzeul Casa Mureşenilor poate fi văzută expoziţia de pictură şi fotografie a arhitectului Teofil Mihăilescu ‘De la Constantinopol la Athos. Un exerciţiu de antropologie urbană’, dar cei doritori pot participa şi la ateliere educative (între orele 18,00 – 20,00) şi la concerte de muzică uşoară, jazz, folk şi clasică, în interiorul şi în curtea muzeului (20,00 – 22,00).

Ateliere de împletituri cu sfoara îi aşteaptă pe cei interesaţi la Muzeul Etnografic ‘Gheorghe Cernea’ din Rupea, aparţinând Muzeului Civilizaţiei Urbane.

Iubitorii de artă plastică vor putea vedea, la Muzeul de Artă, expoziţia de picturi în ulei a artistului Vadim Creţu, intitulată Grădini misterioase’, iar la Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania, o expoziţie sub semnul Orientului Îndepărtat, ‘The Moon Glows the Same’, a lui lui Roland Pangrati.

Pe lângă exponatele care evocă anii regimului comunist, Muzeul Amintirilor din Comunist aşteaptă publicul cu muzică românească selectată de Spler, un colecţionar avid de discuri retro, şi, la cafe-barul muzeului, cu o bere, un brifcor, o savarină sau un sandviş cu parizer şi muştar.

Cetatea Făgăraşului, deşi se află în ultima parte a procesului de restaurare şi nu poate fi vizitată integral, aduce în atenţia turiştilor care îi vor călca pragul sâmbătă un tur gratuit la doua etaje şi un eveniment, care va începe înainte de deschiderea oficială a Nopţii muzeelor, de la ora 17,00. Ioana-Raluca Voicu-Arnăuţoiu, împreună cu Fundaţia Culturală Memoria şi Muzeul Ororilor Comunismului în România, îşi propune să îl readucă în atenţia publicului pe Toma Arnăuţoiu (1921-1959), liderul Grupului de rezistenţă anticomunistă de la Nucşoara (judeţul Argeş), cu ocazia centenarului naşterii sale, într-un spectacol de proză şi poezie din literatură de detenţie şi muzică.

Cei care doresc să petreacă o seară agreabilă în atmosfera unui castel sunt aşteptaţi sâmbătă, la reşedinţa de suflet a Reginei Maria – Castelul Bran -, începând cu ora 19,00 şi până la miezul nopţii. Pentru a face experienţa de neuitat, în Castel va fi o lumină difuză, iar în Sala de Muzică a Reginei Maria publicul va fi aşteptat cu un cafe concert.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks