Reprezentanţii Iceberg+ şi ai Primăriei Braşov, parteneri în cadrul proiectului TourINN Act, au lansat, vineri, un apel public către IMM-urile din turism să aplice pentru finanţare nerambursabilă destinată implementării de soluţii digitale inovative, valoarea maximă a granturilor fiind de 10.000 de euro, sub formă de vouchere.
Apelul se adresează unităţilor de cazare şi tour-operatorilor şi este valabil până în 15 iulie.
Valoarea totală a fondurilor alocate acestor finanţări este de 600.000 de euro.
Managerul proiectului Tourinn-Act, Zaki Mihlem, a precizat, într-o conferinţă de presă, că este vorba despre un proiect finanţat de Comisia Europeană prin programul COSME, devenit între timp EISMEA, care este implementat de un număr de şase parteneri din cinci ţări, în România, fiind coordonat de Iceberg+, iar Primăria Braşov este singura autoritate publică parteneră.
‘După ce am făcut foarte multă cercetare cu firme din turism din cele cinci ţări, am lansat un apel deschis din care am selecţionat peste 40 de furnizori de soluţii inovative, atât tehnologice, cât şi sustenabile pentru mediu. După care, acum, am lansat un apel deschis pentru IMM-uri din turism din cele cinci ţări, pe care le vom finanţa cu un total de 600.000 de euro, respectiv vouchere de inovare de câte 10.000 de euro pentru fiecare companie care câştigă o finanţare, pentru a implementa soluţii digitale inovative şi sustenabile din catalogul nostru de soluţii, în speranţa de a creşte atât gradul de alfabetizare digitală, de utilizare a tehnologiilor digitale în turism, cât şi de rezilienţă şi sustenabilitate a acestora. Avem un catalog de servicii care se întind pe o gamă foarte largă (…)de la servicii de PR şi marketing până la tehnologii digitale avansate de tip cloud computing sau inteligenţă artificială, brăţări pentru geolocalizarea turiştilor, pentru a le îmbunătăţi experienţele, inclusiv o schemă de grant-uri pentru panouri solare. (…)Avem peste 90 de soluţii adresate exclusiv IMM-urilor din turism, pe care acestea le pot cumpăra cu voucherele de inovare pe care noi le punem la dispoziţia lor printr-un mecanism competitiv de finanţare’, a precizat Zaki Mihlem – managerul proiectului Tourinn-Act.
Conform primarului Allen Coliban, implicarea Primăriei Braşov în acest proiect are ca scop sprijinirea turismului, având în vedere că aceasta este una dintre cele mai importante ramuri economice locale.
‘Cred că este necesar să ne implicam în sprijinirea companiilor mici şi mijlocii, cred că este nevoie să accelerăm digitalizarea, atât în mediul privat, cât şi cel din business, şi mă bucur că în ultimii ani relaţia municipalităţii cu mediul de business este din ce în ce mai strânsă’, a precizat Coliban.
Durata de implementare a proiectelor este 1 octombrie 2023 – 30 septembrie 2024.