Acasă93Braşov: Grupe pentru copii refugiaţi din Ucraina în cadrul a trei grădiniţe...

Braşov: Grupe pentru copii refugiaţi din Ucraina în cadrul a trei grădiniţe din municipiul reşedinţă

Un număr de 43 de copii din Ucraina au început, din această săptămână, cursurile în cadrul a trei grădiniţe din Braşov, a informat, miercuri, Primăria municipiului Braşov.

Este vorba de un proiect pilot derulat de municipalitate, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov şi trei grădiniţe din oraş, precizează o informare transmisă de reprezentanţii Primăriei Braşov.

‘Începând din această săptămână, în Braşov avem deschise trei grupe pentru copiii refugiaţilor ucraineni care sunt pe raza municipiului Braşov. (…)În total, sunt 43 de copii care în acest moment învaţă sau îşi petrec timpul în grădiniţele din Braşov, deocamdată la program scurt, urmând să treacă apoi la program prelungit, iar educatoarele sunt dintre doamnele refugiate care au venit în Braşov. Pe lângă trauma pe care aceşti copii au suferit-o din pricina războiului, pe lângă trauma dislocării de lângă familiile lor, de lângă taţii pe care i-au lăsat în urmă, este foarte important ca să facă parte dintr-un colectiv, un colectiv care le vorbeşte limba, în care se simt în siguranţă şi în care se pot integra, alături de copiii braşoveni, în comunitatea noastră. Cu atât mai mult cu cât în perioada următoare facem demersuri pentru asimilarea în piaţa muncii a celor care au venit pe raza municipiului Braşov, tocmai pentru că ne dorim ca aceştia să devină cât mai mult autonomi şi independenţi financiar, este foarte important ca în timpul zilei mamele să aibă unde-i lăsa pe cei mici în condiţii de siguranţă’, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.

Cursurile la aceste grădiniţe sunt asigurate de voluntari, din rândul refugiaţilor, inclusiv persoane cu pregătire pedagogică.

‘Sunt din Zaporojie, am fost profesoară de chimie şi biologie, dar în ultimul timp am lucrat ca maseuză. Sunt aici din cauza războiului din Ucraina, împreună cu cei doi copii ai mei. Oamenii sunt foarte binevoitori, sunt foarte fericită că am ajuns aici, oraşul este frumos. Le mulţumesc mult braşovenilor. Cursurile la grădiniţă şi la şcoli sunt foarte importante pentru că ne scot din starea psihologică în care am fost, mai ales copiii, din cauza exploziilor pe care le-am auzit. Mă bucur că pot să arăt că într-adevăr se poate trăi exact cum a fost viaţa noastră dinainte de război. Este foarte important acest lucru. Am format multe grupuri de chat prin care vorbim unii cu alţii, colaborăm şi căutăm soluţii pentru a-i integra pe copii în şcoală şi în grădiniţă. Voluntariatul mă ajută să uit de probleme şi sper să ajut la integrarea acestora (copiilor – n.red.)’, a declarat, conform sursei citate, Tanya Zhursksa, o ucraineancă de 41 de ani. AGERPRES / (AS – autor: Diana Dumitru, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks