Salvarea unui bărbat care a apelat 112 pentru a sesiza că s-a rătăcit în zona Vârfului Omu şi că este epuizat fizic a presupus luni o intervenţie de aproximativ cinci ore, la care au fost mobilizaţi şi trimişi în teren 15 salvatori montani din Bran şi Braşov, în timp ce ‘victima’ a fost tot timpul necooperantă, recalcitrantă şi, la final, a anunţat Salvamontul că nu mai are nevoie de ajutor.
Apelul despre bărbatul epuizat fizic, care plecase de la Vârfu Omu şi se rătăcise, având nevoie de ajutor, a fost primit la 112 în jurul orei 16,30, luni, iar conform datelor GPS primite de la operatorul 112, se afla undeva între Vârful Scara şi Hornul Mare Mălăieşti, au anunţat reprezentanţii Salvamont Braşov.
‘Dispecerul din cadrul SPJ Salvamont Braşov a alertat imediat formaţia Salvamont Bran, iar nouă salvatori montani s-au pregătit pentru a recupera apelantul. Din păcate, în momentul în care a fost apelat de coordonatorul Salvamont Bran, victima a devenit recalcitrantă şi a refuzat colaborarea cu echipa de intervenţie. Salvatorii montani au încercat de mai multe ori să îl contacteze în mod direct şi prin dispeceratul 112, dar apelantul nu răspundea la telefon sau răspundea, acuza salvatorii că sunt plătiţi din bani publici, după care le închidea telefonul! (…) Deoarece salvatorii montani abordează orice situaţie cu maximă seriozitate, s-a decis ca formaţia Salvamont Bran să plece spre locul indicat de coordonatele GPS, iar la Braşov s-a mobilizat încă o echipă de sprijin, formată din şase salvatori montani din cadrul SPJ Salvamont Braşov, pentru sprijinirea colegilor de la Bran în cazul în care situaţia o cerea’, se arată într-o postare pe Facebook a Salvamont Braşov.
Conform sursei citate, salvatorii montani au sunat şi la staţia meteo de la Vârfu Omu, iar personalul angajat le-a comunicat că, în jurul orei 15,00, a intrat un om pe hol, care a început să ţipe, dar care, ulterior, a părăsit staţia meteo.
În timpul acţiunii de căutare, victima a fost apelată de mai multe ori, dar a avut acelaşi comportament ‘ostil’ şi nu a vrut să ofere informaţii despre locul în care se afla.
În jurul orei 20,30, salvatorii montani din cadrul Salvamont Bran au identificat pe traseul turistic urme de încălţăminte, dar nu au reuşit să identifice nicio persoană.
O oră mai târziu, apelantul a răspuns la telefon şi a informat salvamontiştii că este bine şi nu mai are nevoie de ajutor.
‘Reamintim tuturor cetăţenilor faptul că Sistemul Naţional Unic pentru Situaţii de Urgenţă este destinat unor urgenţe reale şi vă rugăm ca, în momentul în care apelaţi numărul unic de urgenţă 112, să oferiţi informaţii cât mai exacte şi să colaboraţi cu echipele de salvare!’, se mai arată în postarea celor de la Salvamont Braşov. AGERPRES / (AS – autor: Diana Dumitru, editor: Marius Frăţilă)