O delegaţie de parlamentari ucraineni, împreună cu şeful misiunii diplomatice a Ucrainei în România, a vizitat, miercuri, centrul de migranţi de la CATTIA Braşov, membrii acesteia dorind să vadă ce servicii primesc refugiaţii, cum s-au acomodat şi să discute despre serviciile consulare pe care ambasada le prestează aici.
‘Am vizitat împreună locurile de cazare, grupele de grădiniţă care s-au înfiinţat aici, serviciile pe care aceştia (refugiaţii – n.r.) le primesc, de integrare, consiliere juridică, psihologică, medicală şi altele legate de nevoile lor, precum şi centrul de donaţii în care au văzut cum solidaritatea braşoveană i-a ajutat pe aceşti oameni să treacă prin această perioadă grea’, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu, la sfârşitul vizitei.
Oficialii ucraineni s-au arătat impresionaţi de serviciile oferite compatrioţilor lor, de mobilizarea braşovenilor care a făcut posibilă funcţionarea acestui centru, dar şi de rapiditatea cu care Braşovul a răspuns nevoilor refugiaţilor ucraineni şi de numărul mare de persoane cărora li se adresează, dat fiind că municipiul nu este o localitate de graniţă.
‘Înainte de toate, mulţumiri autorităţilor locale care au organizat acest centru şi suntem foarte impresionaţi de modul cum a fost organizat, cum este gestionat, cum sunt gestionate procesele în acest centru. Suntem impresionaţi şi mulţumim părţii române şi în special autorităţilor locale. Am vizitat şi alte centre, dar nu atât de mari precum este acesta de la Braşov, am mai vizitat centre la Bucureşti şi în alte state, şi suntem chiar impresionaţi de cât de bine este aici, cât de bine sunt organizate lucrurile aici, la Braşov’, a declarat Liudmyla Marchenko, şeful delegaţiei ucrainene, reprezentanta partidului prezidenţial din Ucraina.
Totodată, membrii delegaţiei au dat asigurări că Braşovul va fi un partener al Ucrainei şi va fi susţinut în orice demers ce colaborare pe care îl va avea după ce războiul se va încheia, se precizează într-un comunicat remis de Primăria Braşov.
Centrul Comunitar ‘Braşov pentru Ucraina’ a fost deschis în 4 martie, la CATTIA. Ulterior, a fost înfiinţat un call-center permanent şi o platformă on-line – https://ua.brasovcity.ro/ – puse la dispoziţia refugiaţilor ucraineni, dar şi celor care doresc să îşi ofere ajutorul. În sprijinul refugiaţilor din centru au venit de la braşovenii sau companiile care au donat produse sau bani, până la restaurantele care au pregătit şi servit gratuit mese calde, cei peste 1.300 de voluntari care s-au înscris pe platforma voluntarbv.ro, sau organizaţiile care au sprijinit aceste demersuri prin diferite activităţi. AGERPRES / (AS – autor: Diana Dumitru, editor: Marius Frăţilă)