Peste 54 de milioane de euro, fonduri europene, vor fi investite, până la finalul anului 2023, în infrastructura de apă şi canalizare a judeţului Braşov, contractul de finanţare în vederea implementării proiectului fiind semnat de reprezentanţii Consiliului Judeţean şi ai Companiei Apa Braşov.
Conform unui comunicat de presă remis vineri de Consiliul Judeţean Braşov, valoarea totală a contractului de finanţare este de 271.414.217,78 lei (aproximativ 54,8 milioane de euro), din care 94% este contribuţia financiară din fonduri ale Uniunii Europene şi 6% reprezintă fondurile proprii ale SC Compania Apa Braşov SA, beneficiar al proiectului.
Acest contract reprezintă prima etapă din ‘Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Braşov/Regiunea Centru’, a cărui valoare totală depăşeşte 250 de milioane de euro.
Astfel, prin intermediul Programului Operaţional de Infrastructură Mare vor fi implementate cele 54,8 milioane de euro până la finalul anului 2023, iar pentru perioada 2023 – 2026, în cadrul viitorului Program Operaţional Dezvoltare Durabilă (PODD) urmează să fie contractată şi implementată diferenţa de aproximativ 200 milioane euro.
Compania Apa va asigura o cofinanţare de aproximativ 1 milion de euro, la care se vor adăuga cheltuielile pentru urmărirea implementării proiectului.
Consiliul Judeţean Braşov va contribui cu cofinanţarea lucrărilor aferente sistemelor regionale de apă şi canalizare care sunt deţinute în proprietate, dar şi a celor din restul localităţilor incluse în proiect, cu excepţia municipiului Braşov, urmând să asigure suma de 2,4 milioane de euro pentru ambele etape ale proiectului.
În prima etapă a proiectului se vor face investiţii în municipiile Braşov şi Săcele şi în comunele Prejmer, Hărman şi Feldioara.
‘Prin intermediul acestui contract de finanţare continuăm marile proiecte de investiţii în extinderea şi modernizarea infrastructurii de alimentare cu apă şi canalizare din judeţul Braşov. Locuitorii din aria teritorială deservită de Compania Apa beneficiază deja de servicii de cea mai bună calitate, în urma unor investiţii care au condus la îmbunătăţirea standardelor în materie de apă potabilă şi tratare a apelor uzate. În ultimii ani, operatorul regional a implementat proiecte cu fonduri europene în valoare de peste 150 de milioane de euro, începute prin intermediul Programului Operaţional Sectorial de Mediu şi continuate prin POIM. Pentru toate investiţiile, administraţia judeţeană a asigurat cofinanţarea necesară şi a susţinut autorităţile publice locale în demersurile lor de a asigura populaţiei apă curentă şi canalizare, inclusiv prin intermediul investiţiilor finanţate în cadrul programelor guvernamentale. Ne propunem ca, în perioada următoare, toate gospodăriile din judeţul Braşov să aibă apă curentă şi canalizare’, a afirmat, conform sursei citate, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.