Municipiul Săcele ar putea avea o pădure-parc de aproape 500 de hectare, pentru înfiinţarea acesteia existând o petiţie care, în numai câteva zile de la lansare, a strâns aproape 300 de semnături.
Preşedintele organizaţiei municipale a PNL Săcele, Ciprian Sterpu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, a explicat, joi, că transformarea a 497 de hectare în pădure-parc are ca scop protejarea mediului, accesibilizarea lui pentru activităţi de agrement nepoluant şi silvo-turism, dar şi păstrarea intactă pentru cât mai mult timp a pădurilor existente în jurul oraşului.
‘În viitoarea pădure-parc se va pune accent egal pe conservarea mediului şi pe crearea unui spaţiu public organizat, unde comunitatea săceleană poate interacţiona cu natura într-un mod sigur şi controlat. Este important ca pădurea-parc din Săcele să devină adevărat centru de educaţie şi conştientizare ecologică, cu panouri informative, trasee interpretative şi programe educative’, a declarat Cirprian Sterpu.
Municipiul Braşov are deja făcuţi paşi concreţi pentru crearea unei păduri parc de peste 1700 de hectare. Consiliul Local Braşov a adoptat o hotărâre privind înfiinţarea acesteia la sfârşitul lui noiembrie anul trecut, iar după un an, transformarea suprafeţei propusă pentru realizarea acesteia a fost aprobată în Comisia Tehnică de Avizare pentru Silvicultura (CTAS) din cadrul Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP).
Secretarul de stat Ionuţ Banciu declara, la momentul respectiv, că ‘MMAP a creat tot cadrul necesar pentru ca administraţia publică locală să îşi pună în practică viziunea’ asupra spaţiilor verzi din jurul oraşului şi că implementarea acestui concept în Braşov ‘reprezintă un exemplu remarcabil de adaptare la contextul local’.
După acest model, nu doar la Săcele se doreşte înfiinţarea unei astfel de păduri-parc. Un proiect similar a fost propus şi la Codlea de către consilierii locali USR, însă suprafaţa este mult redusă, în jur de 16 hectare.