Consiliul Judeţean Braşov cere Guvernului să analizeze posibilitatea efectuării unor modificări legislative în ce priveşte salarizarea personalului medical, în condiţiile în care, recent, personalul UPU-SMURD de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, unitate medicală subordonată, a ameninţat cu încetarea efectuării gărzilor suplimentare pe fondul scăderii veniturilor salariale ca urmare a revenirii la cuantumul sporurilor acordate înainte de pandemie.
Într-un document adresat miniştrilor Muncii, al Dezvoltării, al Sănătăţii şi al Finanţelor, preşedintele CJ Braşov, Tudorică Şerban, solicită exceptarea instituţiilor din sistemul sanitar de la prevederile art. 25 din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi reglementarea salarizării gărzilor efectuate la nivelul salariului de bază din 2023.
În documentul consultat de AGERPRES, se atrage atenţia că ‘este imposibilă’ încadrarea în limitele articolului 25 din Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice şi că ‘această limitare legislativă impusă de art.25 nu poate fi respectată în corelaţie cu celelalte prevederi legislative referitoare la sporuri şi indemnizaţii’.
Începând din iulie, salariile personalului medical se acordă din nou conform art. 25 din Legea salarizării publice, potrivit căruia cuantumul total al sporurilor acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază. În perioada pandemiei, prin derogare de la acest articol, plafonul pentru sporuri a fost stabilit la 35%.
‘Menţionăm că, urmare a încetării derogării de la limitarea impusă de prevederile art.25 şi revenirii la cuantumul minim al sporurilor acordate, personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din sistemul sanitar, afectat de scăderea veniturilor salariale, a înregistrat multiple memorii privind identificarea de soluţii în vederea acordării drepturilor salariale corespunzător muncii prestate. Ca formă de protest, personalul din UPU SMURD, (incluzând Compartimentul de Radiologie) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov a depus în grup demisii din contractele individuale de muncă cu timp parţial de lucru aferente gărzilor, ameninţând cu încetarea efectuării gărzilor suplimentare, pe fondul nemulţumirilor generate de modalitatea de salarizare a gărzilor, ceea ce poate genera situaţii de blocare a activităţii medicale, timpi crescuţi de reacţie în cadrul UPU, afectând în final calitatea serviciilor medicale acordate’, se arată în documentul citat.
Totodată, în document se menţionează că respectarea limitelor impuse de prevederile art.25 din Legea nr.153/2017 ‘conduce la o serie de inegalităţi şi inechităţi privind drepturile salariale acordate pentru aceleaşi categorii profesionale medicale din judeţe diferite, funcţie de numărul de unităţi sanitare aflate în subordinea autorităţilor administraţiei publice locale.
‘Astfel, pentru judeţele în care există număr mic de unităţi sanitare şi/sau de servicii sociale în subordinea autorităţilor administraţiei publice locale, cuantumul sporurilor acordate poate fi mai mare decât în judeţele mai mari, unde există mai multe unităţi subordonate, deşi activitatea desfăşurată este la acelaşi nivel sau chiar mai intensă’, se mai arată în documentul CJ Braşov.
Conform anunţului făcut săptămâna trecută de managerul interimar al SCJU Braşov, Emil Mailat, un număr de 21 din 28 de medici de urgenţe de la SCJU Braşov nu vor să mai efectueze gărzi suplimentare, în contextul în care, de luna trecută, sporurile au scăzut de la 75%, valoare la care crescuseră în timpul pandemiei, la 55%, acestea fiind calculate la nivelul salariilor din 2018.