Constructorul care execută lucrările la viitoarea Sală Polivalentă din Braşov a reuşit să toarne aproximativ o treime dintre cei 1.875 de piloţi pe care se va ridica fundaţia imobilului, încadrându-se în graficul stabilit pentru lucrări, astfel că primarul Allen Coliban a dat, luni, asigurări, că, în curând vor putea fi văzute şi ‘lucrări la suprafaţă’.
‘Suntem în faza în care s-au redus foarte multe dintre necunoscutele legate de teren – pentru că terenul pe care se edifică această construcţie este unul sensibil, cu o pânză freatică acidă – drept pentru care cei 1.800 de piloţi foraţi au necesitat o analiză în detaliu pentru fiecare parte în care aceştia vor fi amplasaţi. Avem aproximativ o treime deja executaţi, în curând vor începe lucrările şi la partea de fundaţii pe aceşti piloţi foraţi. Ceea ce e important de ştiut este că, din punctul de vedere al neprevăzutului, foarte multe dintre riscuri au fost deja soluţionate, calendarul este respectat, iar în perioada următoare vom vedea şi lucrările de la suprafaţă’, a precizat primarul Allen Coliban.
Edilul a participat la o şedinţă de management al proiectului la care au mai fost prezenţi şi reprezentanţi ai Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), principalul finanţator, ai Primăriei Braşov – care susţine o parte a cheltuielilor, ai constructorului şi ai proiectantului.
Conform reprezentanţilor firmei de construcţii, până în acest moment s-au realizat lucrări de terasare, care au însemnat aproximativ 20.000 de mc de excavare şi turnare a unui strat de 75 de centimetri de piatră spartă şi balast, pe o suprafaţă de 17.000 de metri pătraţi. Au fost turnaţi 646 de piloţi cu diametre între 500 şi 600 de milimetri şi cu o lungime de până la 14 metri, care sunt foraţi la o adâncime maximă de 21,5 metri.
Urmează ca proiectantul să prezinte în următoarele zile o actualizare a soluţiilor pentru aceşti piloţi, având în vedere că în anumite zone s-a constatat că structura terenului este diferită de cele în care s-a realizat studiul geotehnic iniţial, iar aciditatea apei din pânza freatică este mai mare decât se estimase iniţial.
După primirea noilor soluţii, va continua forarea piloţilor dacă temperaturile nu vor coborî sub – 10 grade, având în vedere că se utilizează betoane aditivate pentru sezonul rece.
Conform estimărilor, în aproximativ 30 de zile ar trebui să înceapă lucrările pentru fundaţia sălii.
Durata de construire a sălii este de 36 de luni de la data ordinului de începere a lucrărilor, respectiv din 16 septembrie 2022.
Valoarea lucrărilor este de 356,7 milioane de lei, din care cea mai mare parte este acoperită de CNI, Primăria Braşov urmând să suporte 3,5% din cheltuieli.
Lucrările sunt realizate, în urma licitaţiei organizate de CNI, de Asocierea MIS Grup SRL (Bistriţa), Electrogrup S.A. (Cluj) şi Energosteel ART SRL (Braşov), împreună cu Yenigun Insaat Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi din Turcia – terţ, având ca şi subcontractanţi: Terratest Geotehnic SA, Loyal Center SRL, Eco Garden Construct SRL; Roland Survey; Saiatest; Generalsting; Dianova Instal; Abcony Serv; Elron Energy CO, KONE Ascensorul SA.
Sala Polivalentă este construită pe terenul fostului stadion municipal şi, conform proiectului tehnic, va avea o capacitate de 10.059 de locuri, în condiţiile unei utilizări flexibile, fiind destinată competiţiilor sportive, concertelor, conferinţelor, congreselor, activităţilor culturale.
În cadrul viitorului complex sportiv este proiectată şi o sală de încălzire, care este de asemenea dotată cu tribune, cu 1.152 locuri, rezultând un număr total de 11.211 locuri. AGERPRES / (AS – autor: Diana Dumitru, editor: Marius Frăţilă)