Primarul Allen Coliban îi invită pe locuitorii municipiului Braşov să-şi spună părerea despre cum ar trebui să arate fosta platformă industrială Rulmentul după reconversia acestei zone, lansând o campanie de consultare publică pe această temă, până în 8 decembrie.
‘Este unul dintre cele mai importante proiecte de regenerare urbană ale României care vizează o zonă publică, un proiect de care vor beneficia generaţii de braşoveni. Tocmai de aceea este atât de important ca această reconversie să se facă în funcţie de aşteptările voastre. Vă invit să vă exprimaţi punctul de vedere în cadrul consultării publice (…), să ne spuneţi ce facilităţi de agrement, sportive sau culturale ar trebui să ofere această zonă, care ar trebui să fie destinaţia clădirilor cu valoare istorică, a vechilor hangare ale avioanelor IAR, sau cum vedeţi amenajarea zonei verzi astfel încât să răspundă nevoilor de relaxare ale comunităţii. Punctul vostru de vedere va sta la baza fundamentării temei de proiectare pentru concursul internaţional de soluţii’, le-a transmis braşovenilor, miercuri, primarul Allen Coliban.
Conform unei informări transmisă de Primăria Braşov, consultarea publică este lansată de Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), în cadrul contractului cu Primăria Braşov. În paralel, OAR va organiza, la sfârşitul lunii, o serie de mese rotunde şi dezbateri profesionale cu actori implicaţi care să contribuie la definirea temei de proiectare.
Ideea de reconversie a platformei Rulmentul, cu o suprafaţă de 36 de hectare, a fost lansată în timpul fostei administraţii PNL a oraşului, care a şi obţinut finanţare europeană pentru realizarea documentaţiilor în 2019. De asemenea, o firmă angajată de Banca Mondială în contractul de asistenţă tehnică pentru dezvoltare urbană încheiat cu Primăria Braşov a prezentat trei scenarii aplicabile pentru regenerarea urbană a zonei fostei uzine Rulmentul.
Primarul USR Allen Coliban a anunţat, însă, în 2020, că doreşte ca reconversia acestei zone să se facă pe baza unui proiect realizat în urma unui concurs internaţional de soluţii.
Contractul semnat anul acesta, în luna mai, cu OAR, în valoare de 270.000 de lei, la care se adaugă TVA, a vizat, în principal organizarea unui concurs internaţional de soluţii – elaborarea temei, a regulamentului, estimarea costurilor, selectarea juriului internaţional etc. Potrivit contractului, concursul trebuie să aibă loc până la sfârşitul acestui an. AGERPRES / (AS – autor: Diana Dumitru, editor: Marius Frăţilă)