Asociaţia Clusterul Comunitar de Economie Socială ACCES a lansat, miercuri, un proiect ce se adresează organizaţiilor non-guvernamentale din judeţul Braşov care activează în domeniul social şi prin care doreşte să le înveţe să relaţioneze cu autorităţile publice şi să obţină finanţări din partea acestora.
Conform managerului de proiect, Maricel Maroti, beneficiarii sunt un număr de 30 de ONG-uri din domeniul social, care au fost identificate pe baza unor chestionare realizate înainte de depunerea spre finanţare a proiectului, iar activităţile din proiect constau în cursuri de formare profesională în trei domenii – management de proiect, facilitarea de dezvoltare comunitară şi specialist în activitatea de lobby, precum şi într-o serie de ateliere şi întâlniri, inclusiv cu reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Braşov şi instituţiile subordonate acestuia din domeniul social.
‘Proiectul urmăreşte să dezvolte capacitatea ONG-urilor din judeţul Braşov de a contribui la influenţarea politicilor publice la nivel local. Acest lucru înseamnă că vor fi capabili să ofere reacţii la deciziile de la nivel judeţean, să le modifice dacă la consideră incorecte şi, în acelaşi timp să facă analize corecte şi pertinente în raport cu aceste decizii’, a declarat Maricel Maroti, într-o conferinţă de presă.
Preşedintele ACCES, Andras Gal, a explicat, la rândul său, că necesitatea implementării unui astfel de proiect vine din faptul că, în prezent, doar un număr redus de ONG-uri din acest domeniu au acces la finanţări din fondurile administraţiei judeţene.
‘Nu avem, de exemplu, ONG-uri din zona rurală care să acceseze aceste fonduri. Din ce cauză – poate nu au capacitatea, experienţa necesară, nu ştiu – şi aici trebuie să intervenim noi, să ridicăm această barieră şi în acelaşi timp să le educăm ca să poată să aplice cu proiecte pentru a obţine aceste fonduri. Dar, până la urmă, experienţa o prind printr-un parteneriat cu o entitate deja existentă, cum este şi ACCES’, a spus Andras Gal.
De cealaltă parte, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Tudorică Şerban, a precizat că numai printr-o comunicare între autorităţi şi societatea civilă actul administrativ devine eficient pentru toţi cetăţenii.
‘Autoritatea locală are mare nevoie de societatea civilă. (…) Numai relaţionând cu societatea civilă, actul administrativ devine mai eficient pentru toţi cetăţenii, relaţia dintre cele două părţi trebuie să fie foarte strânsă şi obiectivă’, a punctat Tudorică Şerban.
Proiectul ‘ACCES la dezvoltare’ este finanţat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020, cu 430.000 de lei. ACCES, care cuprinde 12 ONG-uri braşovene din domeniul social, are un parteneriat de colaborare semnat cu Consiliul Judeţean Braşov. AGERPRES / (A, AS – autor: Diana Dumitru, editor: Marius Frăţilă)