Reprezentanţii PSD Braşov critică desfiinţarea Centrului de Zi pentru persoane fără adăpost din structura Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) a Primăriei Braşov, însă conducerea instituţiei susţine că serviciile din cadrul acestuia vor fi oferite în continuare, iar beneficiarii nu vor avea de suferit.
Lidera consilierilor municipali ai PSD Braşov, Alexandra Crivineanu, susţine că ar fi fost desfiinţate atât Centru de zi, care oferea servicii de informare şi consiliere, cât şi adăpostul de noapte, ‘ca urmare a retragerii licenţelor de funcţionare’, şi solicită demisia viceprimarului Flavia Boghiu (USR), care coordonează domeniul social la Primăria Braşov.
‘Ignoranţa şi lipsa totală de empatie a viceprimarului USR Flavia Boghiu a dus la distrugerea serviciilor sociale de la Braşov. (…) La acest moment situaţia este îngrijorătoare şi cer administraţiei USR din Primăria Braşov să ia măsuri cât mai urgente. Avem un centru căruia i s-a retras licenţierea şi o decizie de suspendare (internă, de teamă!) a unui alt centru, pentru că nu mai îndeplinesc criteriile necesare pentru funcţionare şi 21 de suflete care trăiesc în condiţii mizere şi greu de dus, într-o clădire neglijată de autorităţi, în care nu s-a mai investit niciun leu şi pe care viceprimarul de resort nu vrea să le mute în noul Cămin de pe strada Panselelor. Asta până în prag de alegeri, când brusc se va erija în salvatorul persoanelor fără adăpost’, a afirmat, conform unui comunicat transmis, miercuri, consilierul PSD Alexandra Crivineanu.
De cealaltă parte, directorul adjunct al DAS Braşov, Anca Gîţeiu, susţine că persoanele fără adăpost vor beneficia, în continuare, de cazare pe timp de noapte în acelaşi centru, chiar dacă, deocamdată, acesta nu are licenţă de funcţionare şi doar Centrul de zi se desfiinţează, activitatea de consiliere şi sprijin, ce se desfăşura în cadrul acestuia, urmând să fie preluată de Centrul de Asistenţă Comunitară ce funcţionează în sediul DAS (de pe strada Panselelor).
Anca Gîţeiu a declarat, pentru AGERPRES, că DAS a depus documentaţia pentru obţinerea unei licenţe provizorii de funcţionare a Adăpostului de noapte, după ce această activitate a fost mutată, din vechiul Centru al Direcţiei în care funcţionau toate serviciile pentru persoane fără adăpost – cazare pe timp de noapte, consiliere şi sprijin, pe timp de zi, şi rezidenţial, adică de permanenţă – într-un nou sediu (pe strada Gladiolelor).
‘După mutarea de la începutul lunii iulie, am depus personal documentaţia pentru acordarea licenţei provizorii la minister (de resort – n.r.) şi în acest context a venit Inspecţia Socială în control, care ne-a lăsat 31 de măsuri pe care trebuie să le îndeplinim până în 22 septembrie. Dintre aceste măsuri, una singură priveşte dotările şi şi asta este discutabilă’, a afirmat directorul adjunct al DAS.
Conform acesteia, în prezent, Centrul de zi are 8 beneficiari.