PSD Braşov solicită înfiinţarea, în municipiul reşedinţă, a unui poligon tematic pentru utilizatorii de biciclete şi trotinete electrice, ‘un spaţiu educativ-recreativ dedicat celor care doresc să înţeleagă şi să-şi însuşească cunoştinţe despre educaţia rutieră’, care să contribuie la prevenirea problemelor cauzate de utilizatorii acestora în trafic.
‘Observăm aproape zilnic faptul că trotinetele electrice sunt parcate haotic fie pe trotuare care au lăţimea sub 1,5 metri, fie direct pe partea carosabilă, fie sunt aruncate în diferite locuri. Totodată, în ceea ce priveşte utilizarea în trafic a trotinetelor închiriate, observăm câte doi utilizatori pe aceeaşi trotinetă sau observăm minori folosindu-le, deşi legea prevede foarte clar faptul că doar persoanele majore pot utiliza pe drumuri publice trotinete închiriate. De asemenea, în trafic pot fi văzuţi utilizatori ai trotinetelor electrice care nu respectă norme elementare de circulaţie şi care, în situaţii mai grave, provoacă accidente de circulaţie, soldate cu victime sau cu pagube materiale. Având în vedere aceste lucruri cu care ne întâlnim zilnic în traficul şi aşa aglomerat din municipiul Braşov, propun amenajarea de către administraţia locală a unui spaţiu destinat atât utilizatorilor de trotinete electrice, cât şi bicicliştilor’, a spus liderul social-democraţilor din municipiul Braşov, Lucian Pătraşcu.
Potrivit acestuia, un astfel de spaţiu poate fi amenajat sub forma unui poligon auto, ‘unde să existe un sens giratoriu, treceri de pietoni şi majoritatea semnelor de circulaţie pe care le întâlnim în mediul urban’.
‘Aceste configurări stradale şi semne de circulaţie vor fi însoţite de scurte explicaţii scrise, precum şi de exemple practice de conduită rutieră. Astfel, ne vom asigura că cei care utilizează pe drumurile publice atât trotinete electrice, cât şi bicicletele, pot găsi în acest spaţiu un adevărat ghid de circulaţie pe drumurile publice. Acest poligon poate fi folosit şi de către agenţii Poliţiei Rutiere, cei ai Poliţiei Locale sau de către alte organe abilitate, care pot organiza sesiuni educaţionale pentru elevi şi pot exemplifica cu scop didactic diferitele situaţii pe care le întâlnim în trafic. (…) Acest demers va creşte gradul de conştientizare al problemei mobilităţii urbane, în plus va crea un spaţiu educativ-recreativ dedicat celor care doresc să înţeleagă şi să-şi însuşească cunoştinţe despre educaţia rutieră’, a mai spus Pătraşcu.