Grupul ‘Braşov pentru Ucraina’, creat de Primăria Braşov împreună cu mai multe organizaţii neguvernamentale, a deschis vineri un centru comunitar pentru primirea refugiaţilor din Ucraina, unde vor putea sta cei care vor să rămână, pentru o perioadă, la Braşov, dar şi cei care au nevoie de ajutor pentru a ajunge în alte destinaţii sau cei care au nevoie de sprijin material.
Centrul va funcţiona în interiorul CATTIA, non-stop.
În interiorul acestuia, echipele de voluntari îi vor ajuta pe refugiaţi cu produse de necesitate imediată, le vor oferi mâncare şi apă, ceai, cafea, le vor da informaţiile necesare, apoi vor fi transportaţi la locurile de cazare sau, cei care doresc, vor fi ajutaţi să îşi continue drumul.
‘De la momentul la care vin migranţii organizaţi în autocare sau în maşini care vin de la vamă, şi suntem anunţaţi de acest lucru, la centrul de la CATTIA avem permanenţă care alertează, dacă e cazul să vină noaptea, echipele care sunt de gardă. Aceste echipe, formate din reprezentanţi ai Primăriei şi din reprezentanţi ai autorităţilor, vin în cel mai scurt timp la CATTIA, unde migranţii, după ce li se oferă ceai, cafea, apă, un sandviş, încep să fie luaţi în evidenţă, încep să fie transportaţi către locurile de cazare, după care începe partea de consiliere pe termen mediu şi lung. Discutăm de nevoi ale acestora mai departe de nevoile imediate, de a avea un adăpost şi hrană. Discutăm despre nevoi de asistenţă juridică, medicală, despre consiliere de diferite feluri, precum şi, apoi, de activităţi de integrare. Avem alături de noi organizaţii cu experienţă în activităţile cu migranţii, îi avem pe cei de la Centrul de Integrare pentru Migranţi, cu care ne asigurăm, alături de organizaţiile din comunitate, că putem să venim în sprijinul lor şi pentru nevoile de după perioada imediată’, a explicat viceprimarul Flavia Boghiu.
Conform acesteia, în interiorul centrului a fost organizată şi o încăpere ‘mama şi copilul’.
‘Camera ‘mama şi copilul’ este amenajată cu sprijinul Asociaţiei Happy Moms împreună cu Fundaţia Cărtureşti, pe baza donaţiilor integrale din comunităţile pe care noi le gestionăm, mame care şi-au dorit să fie alături de iniţiativa noastră şi a Primăriei. În continuare primim donaţii, vor veni inclusiv în cursul acestei zile cărţi de colorat, creioane, jucării şi un spaţiu de amenajat pentru alăptat, pentru bebeluşi’, a precizat Dana Lupşa, de la Asociaţia Happy Moms.
Tot aici, la Centrul Comunitar, braşovenii care doresc pot să aducă, în continuare, donaţii, iar voluntarii – peste o sută la acest moment – ajută la aşezarea acestora pe categorii, apoi la transportul către vamă sau depozitarea lor pentru nevoile celor care rămân în oraş.
Primii refugiaţi care au ajuns la centru sunt familii cu copii, majoritatea doar mame cu copii, sau femei singure. AGERPRES / (AS – autor: Diana Dumitru, editor: Marius Frăţilă)