Miza proiectului spitalului regional de la Braşov nu este doar construirea unei unităţi medicale moderne pentru acest judeţ şi cele învecinate, ci şi validarea mecanismului de finanţare în parteneriat public-privat (PPP) în dezvoltarea de proiecte mari în România, a declarat, marţi, primarul Allen Coliban, după o întâlnire cu reprezentanţii ministerelor Sănătăţii şi Finanţelor.
Edilul, împreună cu specialişti de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), a avut, luni, o nouă serie de discuţii la nivelul Guvernului pe tema construirii Spitalului Regional Braşov, care ar urma să fie primul proiect major finanţat prin acest mecanism în ultimele trei decenii.
‘După întrevederea avută cu domnul Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, împreună cu experţii BERD, am avut o întâlnire la Ministerul de Finanţe, pentru a discuta opţiunile finanţării prin PPP a noului Spital Regional Braşov. Discuţia cu domnul secretar de stat Mihai Precup a fost tehnică şi plină de întrebări, depăşind două ore – un semn foarte bun. Miza proiectului nostru, din punctul de vedere al Ministerului de Finanţe, nu este doar construirea unui spital modern pentru Braşov, Covasna şi Harghita, ci şi validarea mecanismului PPP în dezvoltarea de proiecte mari în România. Despre acest mecanism doar s-a vorbit în ultimii 25 de ani, fără a se materializa ceva. Mă bucur că proiectul nostru, dus la finalul fazei SF prin efortul exclusiv al comunităţii braşovene şi al partenerilor de la BERD – proiectul fiind demarat la iniţiativa societăţii civile şi a domnului doctor Dan Grigorescu, este acum considerat de către minister ca fiind matur şi luat în calcul pentru a deveni primul PPP funcţional din România’, a afirmat Allen Coliban.
Pentru a se putea trece la etapa de licitaţie pentru stabilirea partenerului care să fie responsabil de proiectarea, execuţia, operarea şi întreţinerea spitalului este necesar ca Guvernul să adopte o hotărâre prin care să fie aprobată construirea acestui spital.
Valoarea estimată a proiectului – construcţia imobilului şi dotări – este de aproximativ 500 de milioane de euro.
Conform studiului de fezabilitate aprobat de Consiliul Local la sfârşitul anului trecut, viitorul spital va avea 31 de secţii, 77 de specialităţi, 972 de paturi – din care 820 pentru spitalizare continuă, 96 de paturi de terapie intensivă, 56 pentru spitalizarea de zi. Capacitatea spitalului va fi de 370.000 de pacienţi pe an, atât spitalizaţi, cât şi cei trataţi în ambulatoriu, şi va dispune de cele mai noi aparate şi echipamente medicale din România.