Asigurarea serviciilor de navigaţie aeriană pe Aeroportul Internaţional Braşov, care presupune realizarea unei clădiri şi achiziţia unor echipamente de profil, reprezintă o investiţie de peste 80 de milioane de lei, realizabilă în 14 luni.
Sursa de finanţare a investiţiei va fi din bugetul CJ Braşov pentru anii 2021 şi 2022, respectiv 20% în acest an, restul de 80% anul viitor.
Consilierii judeţeni braşoveni au aprobat, joi, în şedinţă ordinară, indicatorii tehnico-economici ai proiectului ‘Dotări şi execuţie lucrări de construcţie şi instalaţii pentru asigurarea serviciilor de navigaţie aeriană pentru Aeroportul Braşov’, cu o valoare de 81,8 milioane de lei, din care valoarea construcţiilor şi montajului reprezintă 18,8 milioane de lei.
Conform raportului de specialitate care a stat la baza Hotărârii CJ Braşov, investiţia presupune realizarea unei clădiri de contingenţă, pe o suprafaţă de 1.453 metri pătraţi, şi dotarea acesteia cu echipamentele necesare, printre care sisteme de navigaţie, comunicaţii, supraveghere, meteo şi informare/infrastructură.
Această soluţie, a unui turn virtual de control (remote tower) în locaţia Arad, a fost agreată de ROMATSA, dintr-un număr de trei scenarii propuse prin studiul de fezabilitate, celelalte două fiind cea de turn de control fizic şi respectiv de turn digital.
Cheltuielile de funcţionare a turnului şi asigurarea serviciilor de navigaţie vor fi suportate din bugetul CJ Braşov, până la atingerea gradului de rentabilitate a proiectului.