AcasăStiri generaleBraşov: Valoarea totală a finanţărilor nerambursabile acordate de CJ, mai mare cu...

Braşov: Valoarea totală a finanţărilor nerambursabile acordate de CJ, mai mare cu 30% faţă de anul trecut

Valoarea totală a finanţărilor nerambursabile pe care le va acorda Consiliul Judeţean (CJ) Braşov anul acesta este cu 30% mai mare decât bugetul total alocat pentru acest fel de proiecte anul trecut, ridicându-se la 6,53 milioane de lei.

Cele mai mari bugete au fost aprobate pentru proiectele operatorilor culturali din domeniul privat – 1,8 milioane de lei, pentru sportul de performanţă – 1,2 milioane de lei şi culte şi proiecte sociale – câte 1 milion de lei fiecare.

‘Programele de finanţare vor fi lansate etapizat, ca să nu ne aglomerăm, iar potenţialii beneficiari vor avea la dispoziţie o lună pentru a elabora şi depune proiectele conform cerinţelor de finanţare. (…) Anul acesta, ghidurile de finanţare au suferit modificări, în conformitate cu modificările legislative adoptate în ultima perioadă. Am modificat valorile finanţărilor şi am redus cofinanţările la minimum-ul prevăzut de lege’, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele CJ Braşov, Szenner Zoltan.

Principalele noutăţi în ce priveşte ghidurile de finanţare constă în redefinirea cheltuielilor eligibile şi a categoriilor de beneficiarilor, separarea acestora în beneficiari plătitori respectiv neplătitori de TVA, precum şi plafoane maxime pentru anumite categorii de cheltuieli (cu personalul – maximum 20% din valoarea finanţării nerambursabile, cheltuieli cu mijloace fixe – cel mult 25%, iar acestea se decontează doar dacă sunt folosite exclusiv pentru derularea activităţilor proiectului, în caz contrar se va deconta doar partea de amortizare aferentă perioadei de derulare a proiectului, chletuielile cu lucrări care nu necesită autorizaţi de construire – maximum 10%, iar cheltuielile indirecte – cel mult 5%).

De asemenea, potrivit vicepreşedintelui CJ Braşov, anul acesta ghidul pentru acordarea finanţărilor nerambursabile pentru lăcaşele de cult a suferit modificări ‘substanţiale’ faţă de anul trecut.

‘Am decis departajarea solicitărilor în funcţie de mai multe criterii: continuitatea proiectului, starea clădirii, încadrarea obiectivului după valoarea de patrimoniu, situarea lăcaşului de cult, destinaţia clădirii, categoria de importanţă a lucrărilor, valoarea sprijinului primit în ultimii cinci ani’, a menţionat vicepreşedintele CJ.

Primele ghiduri de finanţare, pe domeniul cultură, pentru beneficiarii de drept public şi respectiv cei privaţi au fosta lansate deja, primul vineri şi al doilea luni. Urmează sportul de perfomanţă – 9 martie, iar sportul pentru toţi 13 martie, pentru proiectele de tineret – 14 martie, iar pentru culte – 21 martie. AGERPRES / (AS – autor: Diana Dumitru, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks