Spitalul Regional din Braşov ar urma să aibă 972 de paturi, 31 secţii, 77 de specialităţi, 26 de săli de operaţii şi o capacitate de 370.000 de pacienţi pe an – sunt câteva din concluziile studiului de fezabilitate prezentat, vineri, de consorţiul de firme selectat de BERD pentru realizarea acestei documentaţii.
Documentul stabileşte condiţiile optime de construire a acestui spital, necesarul de investiţii, dar şi termenele de realizare, iar potrivit acestuia, viitorul spital regional ar putea fi inaugurat în 2028.
Valoarea investiţiei este estimată la 440 de milioane de euro, iar cea a echipamentelor, aparatelor şi dotărilor medicale, la 50 de milioane de euro.
Primarul Allen Coliban a afirmat, într-o conferinţă de presă, că odată cu finalizarea studiului de fezabilitate, rolul autorităţii locale în acest proiect ‘devine secundar’, finanţarea trebuind asigurată de Ministerul Sănătăţii.
‘Este un moment esenţial din perspectiva rolului pe care ni l-am asumat noi, comunitatea locală, pentru că, iată, ajungem să închidem acest capitol, să avem un studiu de fezabilitate, să avem calcule realiste şi un concept solid cu privire la dezvoltarea acestui spital. De aici încolo rolul nostru devine unul secundar, pentru că această investiţie este important să fie asumată de către Ministerul Sănătăţii, date fiind atât scara investiţiei, cât şi impactul, care nu este doar pentru Braşov, este şi pentru judeţele din jur, şi vorbim de peste un milion de cetăţeni care vor beneficia de serviciile acestea medicale. Prin urmare, aşa cum am agreat prin parteneriatul semnat cu Ministerul Sănătăţii şi cu Consiliul Judeţean, de aici încolo soluţia de finanţare şi preluarea investiţiei vor fi făcute de către Ministerul Sănătăţii, iar noi ne vom lupta în continuare ca lucrul acesta să se întâmple’, a subliniat Coliban.
Conform acestuia, soluţii de finanţare ‘vor fi şi există, ar trebui identificate şi găsită reţeta potrivită pentru fiecare proiect’.
‘Trebuie găsită reţeta potrivită pentru fiecare proiect în parte, cu atât mai mult cu cât vorbim despre PNRR, pe de o parte, care are o dimensiune medicală, vorbim de viitorul Program Operaţional Sănătate şi vorbim inclusiv de posibilitatea unui parteneriat public privat între minister şi entităţi private, care să ducă această investiţie pe un orizont mai lung de timp. Din ultimele informaţii pe care le am de la Ministerul Sănătăţii, soluţia va fi cel mai probabil un mix de surse de finanţare’, a spus edilul braşovean.
După ce studiul de fezabilitate va fi evaluat de către municipalitatea braşoveană şi Ministerul Sănătăţii, documentul va fi dezbătut cu specialiştii în sănătate publică, pentru ca, după finalizarea acestor discuţii, să fie supus aprobării Consiliului Local.
Consorţiul de firme care a lucrat la elaborarea studiului de fezabilitate este format din PricewaterhouseCoopers (PwC), International Consulting Engineering SA (BTY), Clifford Chance LLP.