Autorităţile braşovene au anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că, după aproape 100 de zile de la debutul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, s-a reuşit vaccinarea a aproximativ 90.000 de persoane, reprezentând mai puţin de jumătate din cifra critică de persoane imunizate care trebuie atinsă până în iunie la nivelul judeţului.
‘Suntem în a 94-a zi de la debutul campaniei de vaccinare. Avem peste 130.000 de doze administrate şi peste 90.000 de persoane vaccinate. Din punctul meu de vedere, ţinta noastră este încă departe. Vorbim de cel puţin 200.000 de persoane care să fie vaccinate pentru a asigura acea cifră critică de persoane imunizate care să ne permită să revenim la o viaţă cu mai puţine restricţii. De aceea, acest moment este cel de accelerare a procesului de vaccinare şi am ales să ne îndreptăm atenţia şi către învăţământ, având în vedere nevoia noastră de a ne întoarce în şcoli’, a declarat şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov, Andrea Neculau.
Conform acesteia, după campaniile de imunizare din mediul rural şi în cadrul marilor agenţi economici din judeţ, a urmat vaccinarea personalului didactic, iar în prezent categoria vizată este cea a elevilor de 16-18 ani şi a studenţilor.
‘Am încredere că vom găsi şi soluţii pentru a vaccina şi alte grupuri populaţionale şi cred că societatea civilă poate veni spre noi şi cu alte proiecte interesante’, a menţionat dr. Andrea Neculau.
Conform prorectorului Universităţii Transilvania, dr. Liliana Rogozea, aproximativ jumătate din cadrele universităţii şi peste 900 de studenţi de la Facultatea de Medicină s-au vaccinat deja.
În ce-i priveşte pe ceilalţi studenţi ai instituţiei de învăţământ superior, care doresc să se imunizeze, aceştia pot să se informeze să se informeze apelând la asociaţiile studenţeşti, care au realizat strategii de informare, sau pe o platformă a universităţii, prin intermediul unui forum special creat în acest scop.
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov, Ovidiu Tripşa, a precizat că deţine doar date privind intenţia de vaccinare a cadrelor din învăţământul preuniversitar, conform sondajului realizat la începutul campaniei, care arăta un procent de 43% în medie pe toate categoriile de personal.
‘Ne-a alăturat şi noi, învăţământul preuniversitar, campaniei prin componenta de vaccinare a elevilor între 16 şi 18 ani, obiectivul principal fiind participarea elevilor la simularea respectiv examenul de Bacalaureat, în condiţii normale, în care un stres suplimentar – legat de infectare, sau posibilitatea de infectare, nu ar face bine derulării acestor examene’, a afirmat Tripşa, precizând că inspectoratul a realizat un spot publicitar de informare pentru elevi.