AcasăStiri generaleBucharest Opera Festival - nouă seri de operă, operetă şi balet găzduite...

Bucharest Opera Festival – nouă seri de operă, operetă şi balet găzduite de ONB; Romaşcanu: Un regal artistic

Producţii semnate de cei mai mari regizori de operă din România – Andrei Şerban, Silviu Purcărete şi Tompa Gabor – se regăsesc în programul celor nouă seri de operă, operetă şi balet găzduite de Opera Naţională Bucureşti la Bucharest Opera Festival, în perioada 24 iunie – 2 iulie, la finalul stagiunii dedicate celor 100 de ani de la înfiinţare.

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a caracterizat evenimentul, într-o declaraţie transmisă presei, drept ‘un regal artistic’ oferit de nouă teatre de operă şi balet din spaţiul românesc.

‘Bucurie şi poate chiar mândrie sunt singurele sentimente care mă cuprind atunci când trebuie să vorbesc despre evenimente organizate de instituţiile din subordinea Ministerului prin care se promovează excelenţa. Unul de acest fel este şi Bucharest Opera Festival, care încheie Stagiunea Centenară a Operei Naţionale Bucureşti. Vom fi părtaşi zilele acestea ai unui regal artistic oferit de nouă teatre de operă şi balet din spaţiul românesc. Decizia de a invita să se alăture proiectului nostru Teatrul Naţional de Operă şi Balet ‘Maria Bieşu’ din Chişinău, o instituţie culturală de renume, este o punte firească între Bucureşti şi Chişinău, capitalele a două ţări ce împart o singură cultură’, a transmis Romaşcanu.

Lucian Romaşcanu a apreciat că Bucharest Opera Festival are potenţialul de a deveni ‘un fenomen internaţional’, care să aducă an de an cele mai mari companii de operă şi de balet pe scena bucureşteană, dar şi ‘un motor social şi economic pentru comunitate’.

‘Industria festivalului este în creştere în ţara noastră, atrăgând un public tot mai divers, cu un important impact atât pe plan cultural, cât şi economic. Le doresc succes colegilor din ONB şi cât mai multe ediţii memorabile!’ a adăugat ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

Directorul general al Operei Naţionale Bucureşti, Daniel Jinga, consideră că ‘marele merit al organizării acestui festival este al Operei Naţionale din Bucureşti, care anul acesta împlineşte 100 de ani’.

‘Cred că acesta a fost elementul care a reuşit să vă determine să faceţi efortul de a veni aici cu cele mai bune spectacole şi vreau să vă mulţumesc pentru asta. (…) Ne simţim de parcă aţi fi venit la ziua noastră ca să ne sărbătoriţi şi cred că Opera Naţională Bucureşti, cu toată istoria ei, merita aşa ceva’, a afirmat Jinga, la conferinţa de presă organizată cu ocazia primei ediţii Bucharest Opera Festival, desfăşurată pe scena mare a primei scene lirice a ţării, în decorul spectacolului ‘Don Giovanni’, programat în deschiderea festivalului.

Regizorul Andrei Şerban, cel care semnează regia spectacolului ‘Don Giovanni’ de W.A. Mozart, a făcut un apel la depăşirea stadiului ‘vetust, prăfuit, învechit’.

‘Opera trebuie să depăşească stadiul ăsta vetust, de prăfuit, de învechit, pentru că timpurile s-au schimbat, se schimbă. Avem din ce în ce mai mult nevoie să mergem la operă cum mergem la teatru, să trăim ceva care este adevărat, autentic, care ne stârneşte nu doar urechea, nu doar simţul muzical, ci întreaga fiinţă’, a spus Şerban.

El a susţinut că ‘nu trebuie să facem orice pentru oricine’, ci ‘să educăm publicul’, apreciind că spectacolul ‘Don Giovanni’ ‘convinge pe oricine că se poate şi altfel, să spui o poveste altfel pentru ce înseamnă momentul, clipa de acum’.

‘Şi, de fapt, facem un pod între azi şi trecut, avem un respect pentru tradiţie, dar nu ne îngropăm în ea doar pentru că unora asta le place. Nu. Trebuie, dimpotrivă, să-i aducem pe ei spre prezent. Şi atunci un alt public va veni, publicul tânăr va veni’, a mai spus Andrei Şerban.

Secretarul de stat în Ministerul Culturii Andras Istvan Demeter a salutat organizarea festivalului, apreciind că momentul organizării acestuia este unul optim.

‘Punctul pe i în această stagiune centenară este acest festival, care, în opinia mea, este un fel de ‘statements’ (declaraţii) şi prin producţie proprie a lui Andrei Şerban, dar şi printr-o declaraţie de intenţie, prin spectacolele aduse de către confraţi şi surori din alte zone ale ţării şi nu numai’, a spus Andras Istvan Demeter.

Evenimentul a avut loc în prezenţa directorilor unora dintre instituţiile participante (Opera Naţională Română Cluj-Napoca, Teatrul Naţional de Operă şi Balet ‘Oleg Danovski’ din Constanţa, Opera Naţională Română Iaşi, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Teatrul Naţional de Operetă şi Musical ‘Ion Dacian’ şi Opera Română Craiova.

Bucharest Opera Festival este primul festival care invită în Capitală toate instituţiile cu rang de operă naţională din România din subordinea Ministerului Culturii: Opera Naţională Română Cluj-Napoca, Teatrul Naţional de Operă şi Balet ‘Oleg Danovski’ din Constanţa, Opera Naţională Română Iaşi, Opera Naţională Română Timişoara, Opera Maghiară din Cluj-Napoca şi Teatrul Naţional de Operetă şi Musical ‘Ion Dacian’. Lor li se alătură Opera Română Craiova şi Teatrul Naţional de Operă şi Balet ‘Maria Bieşu’ din Chişinău.

Programul Bucharest Opera Festival include:

* Vineri, 24 iunie – ‘Don Giovanni’ de W.A. Mozart, regia Andrei Şerban, dirijor Tiberiu Soare (Opera Naţională Bucureşti)

* Sâmbătă, 25 iunie – ‘Lacul lebedelor’ de P.I. Ceaikovski (Teatrul Naţional de Operă şi Balet ‘ Maria Bieşu’ din Chişinău)

* Duminică, 26 iunie – ‘Ora spaniolă (L’heure espagnole) & Copilul şi vrăjile (L’enfant et les sortileges)’ (Opera Maghiară din Cluj Napoca)

* Luni, 27 iunie – ‘Zorba’ de Mikis Theodorakis (Opera Naţională Română Cluj-Napoca)

* Marţi, 28 iunie – ‘Mefistofele’ de Arrigo Boito (Opera Română Craiova)

* Miercuri, 29 iunie – ‘La Serva Padrona’ de Giovanni Battista Pergolesi (Opera Naţională Română din Timişoara)

* Joi, 30 iunie – ‘Povestirile lui Hoffmann’ de Jacques Offenbach (Teatrul Naţional de Operă şi Balet ‘Oleg Danovski’)

* Vineri, 1 iulie – ‘Indiile galante’ de Jean-Philippe Rameau (Opera Naţională Română Iaşi)

* Sâmbătă, 2 iulie – ‘Candide’ de L. Bernstein (Teatrul Naţional de Operetă şi Musical ‘Ion Dacian’)

Toate spectacolele vor începe de la ora 19,00.

Biletele pot fi cumpărate de pe tickets.operanb.ro şi de la casa de bilete a ONB.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks