Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti a început seria tururilor ghidate în zona Petricani, după ce colţul de natură, care include pădure, pajişte şi lac, a fost igienizat cu ajutorul Primăriei Sectorului 2.
Zona Petricani se numără printre cele zece propuneri de viitoare arii naturale urbane.
Preşedintele Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti (APNV), Florin Stoican, a declarat, pentru AGERPRES, că primul tur ghidat s-a adresat unui grup de elevi, care au avut astfel posibilitatea să descopere diferenţele dintre diferitele specii de arbori, să recunoască păsările şi să înveţe mai multe despre biodiversitate.
‘Sunt mai multe şcoli care ne abordează şi noi încercăm să le oferim experienţe în natură. Practic sunt experienţe de descoperire, de cunoaştere şi de învăţare despre biodiversitatea urbană. (…) Până acum, am încercat să scoatem la lumină zona, să adunăm gunoaiele. A contribuit şi Primăria cu acţiune de igienizare şi ne-au ajutat cu utilaje. Am construit o potecă, pentru că acolo era un fel de junglă, zona nepătrunsă şi acum am început să o deschidem publicului. Am avut un grup de copii de la Liceul Goethe, cu care am petrecut două ore acolo şi i-am ajutat să descopere, să înveţe diferenţele dintre diferite specii de arbori, să recunoască păsările, să se joace, să înveţe despre biodiversitate, despre locurile acestea ‘abandonate’ aparent, dar pe care natura le-a recâştigat şi pe care noi acum vrem să le redăm şi folosinţei oamenilor’, a afirmat Stoican.
Asociaţia face demersuri pentru amenajarea unui traseu tematic, cu zece panouri informative despre flora şi fauna zonei. APNV intenţionează să dezvolte un program constant de vizite, care să fie ghidate de către voluntari sau de către specialişti, însă, grupurile interesate pot solicita şi în prezent organizarea unor astfel de tururi.
‘Este foarte interesant, cel puţin în zona Petricani, pentru că sunt trei zone diferite în acelaşi loc. Avem şi lac, şi păsări de apă. Sunt aproape 100 de specii de păsări şi dacă stai şi le urmăreşti, vezi cum se comportă. E şi o pădure, un rest, de fapt (…) chiar în faţa sediului Romsilva. Şi între ele, între această pădure şi lac, e o pajişte, una dintre pajiştile cel mai bine păstrate cu caracter natural din Bucureşti. O pajişte unde găseşti foarte multe flori din flora spontană şi foarte multe insecte, fluturi şi o grămadă de mici animăluţe pe care le poţi descoperi prin iarbă’, a precizat el.
Dintre cele zece propuneri de viitoare arii naturale urbane din Capitală, cinci au fost documentate deja în cadrul unui demers al Reţelei Naţionale a Ariilor Naturale Urbane. Prin acest proiect se propune înfiinţarea a 18 arii naturale urbane în zece mari oraşe din România, pornind de la modelul Parcului Natural Văcăreşti.
‘Practic, am mers cu specialişti în zonă şi am făcut liste cu specii de floră şi faună, propuneri de măsuri de management şi alte studii care pot ajuta autoritatea să ia măsuri în favoarea conservării naturii şi accesibilizării acestor spaţii. Documentaţiile sunt în faza de a fi puse pe masa autorităţilor. E vorba de Primăriile de sector aici. E o zonă la Primăria Sectorului 1, Pădurea Băneasa, cunoscută de toată lumea. E o zonă la Primăria Sectorului 6, vărsarea Dâmboviţei în Lacul Morii, la Chiajna. Şi mai sunt încă trei zone care sunt în curtea Sectorului 2 – sunt trei lacuri de pe Colentina, inclusiv Petricani, dar mai sunt Valea Saulei şi Lacul Dobroeşti’, a explicat preşedintele APNV.
La acestea se adaugă alte cinci zone de pădure, aflate în curs de documentare, proiect pentru care asociaţia a obţinut finanţare.
‘Vrem să le corelăm cumva cu iniţiativa ‘Centura verde a Capitalei’, ne-am focusat de data asta pe cinci trupuri de pădure. Sunt cinci păduri care acum sunt în curs de documentare şi încercăm să le scoatem şi pe ele la lumină. E vorba de Pădurea Străuleşti, Pădurea Pantelimon, Pădurea Andronache. E o zonă cu pădure mai mult antropizată, o pădure nouă, să-i zicem, în zona Serelor Militari şi mai e încă o pădure la Creţuleasca, unde se înţeapă Centura Bucureştiului în autostrada A3′, a menţionat Florin Stoican.