Comisiile de buget-finanţe ale Parlamentului au dat aviz favorabil, marţi, proiectului de buget al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) cu 24 de voturi ‘pentru’ şi 7 voturi ‘împotrivă’.
Potrivit proiectului de buget pe anul 2022, CNA are alocat un buget de 14.453.000 lei – credite bugetare şi 14.453.000 lei – credite de angajament, în creştere cu 1,52% faţă de anul în curs.
Un reprezentant al CNA a precizat că bugetul pe anul acesta a fost cheltuit în proporţie de 99%, iar micile economii provin din surse care ţin de pandemie şi numirea mai târzie a patru dintre membrii Consiliului. Însă, pentru anul viitor, este nevoie de mai multe fonduri şi personal, întrucât instituţia va avea activitate de online, conform unei directive europene.
‘În Parlament există, în momentul de faţă, la Senat, a trecut de Cameră, noua variantă a Legii audiovizualului, în care, la activitatea pe care o desfăşoară în momentul de faţă Consiliul, se adaugă, conform Directivei nr. 2018 din 2018, activitatea de online. Cu alte cuvinte, aproape întreaga activitate a noastră se dublează, iar, în aceste condiţii şi în condiţiile în care am rămas ca dotare tehnică la nivelul anului 2003, sigur că avem nevoie de mai mult personal, mai ales avem nevoie de personal de înaltă calificare. Prin urmare, cu aprobările necesare din partea instituţiilor statului, am angajat anul acesta opt persoane, iar categoric le trebuie asigurate salariile. Dar acele opt persoane nu sunt suficiente, având în vedere faptul că munca noastră aproape că se va dubla atât în ceea ce priveşte monitorizarea, cât şi asistenţa juridică pe care trebuie să o asigurăm sau pe care trebuie să o facem în instanţele de judecată în eventualele conflicte’, a explicat acesta la audierile din Parlament.
El a cerut, faţă de cele menţionate, ca la cheltuielile de personal ale CNA să fie aprobată, suplimentar, o sumă de 1.590.000 lei.