AcasăStiri generaleBuget2024/ Aviz favorabil în Comisiile de specialitate din Parlament pentru bugetul Ministerului...

Buget2024/ Aviz favorabil în Comisiile de specialitate din Parlament pentru bugetul Ministerului Investiţiilor şi Fondurilor Europene

Proiectul de buget al Ministerului Investiţiilor şi Fondurilor Europene (MIPE) pentru anul 2024 a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite pentru Afaceri Europene din Parlament, cu 15 voturi ‘pentru’, şase ‘împotrivă’ şi o abţinere.

Propunerea bugetară pentru acest minister a fost votată în forma iniţială, la bugetul MIPE nefiind depuse amendamente.

‘Pentru 2024 proiectul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene se axează în principal pe demararea implementării, absorbţiei efective a cadrului financiar 2021-2027. Sunt o serie de fonduri şi pe zona absorbţiei 2014-2020, în sensul închiderii acestui exerciţiu, unde ne plănuim o transmitere de declaraţie finală la iunie 2024 către Bruxelles. Ca target de absorbţie, acolo suntem în zona unei ţinte de 99% la nivelul iunie 2024, cu ceea ce aveţi în faţă ca fişă de buget. Aş putea să fiu mai optimist, să zicem 100%, dar las această rezervă de un punct procentual’, a declarat Câciu, în comisiilor reunite pentru Afaceri Europene din Parlament.

Potrivit sursei citate, principala preocupare în 2024 pe partea de finanţare va fi în contractarea şi începerea implementării proiectelor din 2021-2027. El a precizat că la acest acest moment sunt lansate apeluri de 24 de miliarde de euro, iar ca şi implementare a fost prinsă în buget ‘în prima fază o sumă de 1,2 miliarde de euro, pentru că vreau să şi avem rezultate’ .

‘Sunt convins că se vor găsi elemente de finanţare suplimentară la rectificare. În schimb, faţă de perioadele anterioare, este cea mai mare sumă alocată demarării unui exerciţiu financiar nou. De asemenea, sunt sumele din implementarea componentei de împrumut a PNRR pe partea de investiţii pe care le derulează Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Aş putea spune că în oglindă cu anul 2023, bugetul MIPE a plecat undeva cu un total de cheltuieli asumate sau programate de 11 miliarde. Faţă de fişa de buget pe care o aveţi în faţă, care spune că are o execuţie de 14 miliarde, estimarea noastră e că va fi de 18 miliarde. Aşa îmi doresc şi anul 2024 să fie. (…) Plecăm cu un buget de 8,6 miliarde la început, iar pe parcurs, după cum ştiţi, avem o lege bugetului, o serie de texte care ne permit, ca în funcţie de prioritizarea cheltuielilor să ducem bani pe unul sau pe altul din capitol, pe linia 56 sau pe linia 58, să avem o execuţie cel puţin similară cu acest an. Evident, totuşi, acest an a fost un an specific, atipic, în sensul în care a fost an de închidere a unui exerciţiu financiar, dar asta nu înseamnă că în 2024 nu avem foarte mult de muncă şi de implementat’, a adăugat şeful de la MIPE.

Potrivit Anexei 3 din Proiectul bugetului de stat pe anul 2024, MIPE are prevăzute, pentru anul viitor, credite de angajament de 46,9 miliarde lei, în creştere cu 7,45% faţă de anul acesta, în timp ce creditele bugetare se cifrează la 8,6 miliarde lei, în scădere cu 38,4%.

Bugetul de stat pentru anul viitor este construit pe o creştere economică de 3,4%, o inflaţie medie anuală de 6% şi un deficit de 5% din PIB.

Produsul Intern Brut este estimat la 1.733 miliarde de lei preţuri curente, în condiţiile unor venituri de peste 586 miliarde de lei şi ale unor cheltuieli de 673 miliarde de lei. Ponderea cheltuielilor totale în PIB este estimată la 38,8%, iar cea a veniturilor la 33,8% din PIB.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks