Preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor, Iulian Bulai (USR PLUS), şi-a exprimat speranţa ca, după expirarea interimatelor de la SRTV şi SRR, toţi partenerii din coaliţie să propună oameni ‘cu un bagaj corect de experienţă profesională’, apreciind că în lipsa unei schimbări, Televiziunea Română nu şi-ar mai justifica existenţa.
‘Mi-aş dori ca toţi partenerii de coaliţie să propună oameni cu un bagaj corect de experienţă profesională în aceste funcţii şi să aibă un mandat reformator, atât pentru radioul public, cât şi pentru TVR, un mandat care să aducă aer proaspăt şi care să facă aceste instituţii relevante pe piaţa media din România şi să respecte legea, în sensul unei informări corecte şi al unei prezenţe active în spaţiul public, ceea ce nu se întâmplă acum. În momentul de faţă, şi radioul public, şi Televiziunea publică sunt ecouri ale altor redacţii care generează ştiri, nicidecum nu creează ştiri de primă mână care mai departe sunt citate de către alte redacţii de presă. Lucrul acesta trebuie să se întâmple, dacă vrem să avem o schimbare în aceste instituţii. Alternativa la aceste mişcări este o mişcare foarte radicală, şi anume desfiinţarea TVR-ului. Pur şi simplu, dacă nu creează ştiri relevante, dacă nu-şi justifică această activitate şi o investiţie uriaşă, atunci trebuie să ne punem semne serioase de întrebare dacă îşi mai justifică existenţa. (…) Este o opinie personală, mi-am asumat-o, am mai spus-o’, a precizat Bulai pentru RFI România.
În opinia acestuia, Liviu Popescu, numit marţi în funcţia de director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune, este un ‘profesionist, un om care s-a format în radio’ şi care ‘va reforma bine instituţia şi o va face relevantă’. Pe de altă parte, în ce priveşte numirea Ramonei Săseanu în funcţia de director general interimar al Societăţii Române de Televiziune, Bulai a declarat că nu doreşte să facă aprecieri, fiind vorba despre opţiunea partenerilor de coaliţie, chiar dacă USR PLUS a propus o schimbare.
‘Sunt sigur că ar trebui să o califice ceva, dar la această întrebare ar trebui să răspundă politicienii care au propus-o şi care au ţinut morţiş ca dumneaei să ocupe această funcţie. De aceea îmi permit să nu am niciun comentariu, pentru că este o asumare colaterală şi este un rezultat al unei discuţii unde noi am spus că avem anumite semne de întrebare şi anumite critici, care nu au fost ascultate şi nu s-a mai putut face nicio negociere sau mişcare. De aceea iau act de această decizie şi mergem mai departe. Ce trebuie să facă cei doi şefi, al Radioului Public şi al TVR, în momentul de faţă este să regândească instituţiile, să asigure un interimat bun, corect, până la o conducere plină, să reconstruiască pe cât se poate de mult aceste două instituţii şi să nu înceapă o vânătoare de pesedişti. Ideea că vin ai noştri, pleacă ai voştri şi unii îi dau afară pe alţii şi fac un război intern, negăsind o cale de reconciliere între angajaţi, jurnalişti, staff tehnic, nu este soluţia pentru viitorul Radioului Public şi al Televiziunii. De aceea nu pot să comentez propunerea pentru TVR, pentru că nu ne aparţine’, a declarat Iulian Bulai.