Sebastian Burduja afirmă că faptul că săptămâna trecută a început construirea platformei marine din cadrul proiectului Neptun Deep ne dă încredere că proiectele strategice pentru sistemul energetic românesc sunt în grafic.
- ”Faptul că săptămâna trecută a început construirea platformei marine din cadrul proiectului Neptun Deep ne dă încredere că proiectele strategice pentru sistemul energetic românesc sunt în grafic și România va deveni model de leadership în regiune.
Cum am spus de la început, trebuie să dăm valoare gazului din Marea Neagră, în special prin utilizarea lui în industrie și prin construirea de noi capacități energetice pe gaz, eficiente și puțin poluante. Până la acest moment am reușit să punem în linie dreaptă toate investițiile pe gaz, astfel încât cel târziu în 2027 să facem un pas mare spre statutul de lider regional, cu un grad ridicat de securitate energetică.
1. Am demarat procesul de implementare al tuturor celor patru investiții de la Craiova, Constanța, Arad și Râmnicu Vâlcea. Noile capacități de producere a energiei electrice în cogenerare au putere totală instalată de 486.2 MW electrici și 355.8 MW termici, mult superioară țintei asumate de 300 MW. Investiția totală este de 3,5 miliarde lei.
2. La CE Oltenia, a fost lansată licitația pentru construirea centralei electrice cu ciclu combinat pe bază de gaz natural, de aproximativ 850 MW, la Ișalnița, județul Dolj. Investiția este de o jumătate de miliard de euro, din care 50% finanțare nerambursabilă din Fondul pentru Modernizare. Noua centrală va inlocui două instalații vechi (blocuri) pe cărbune, de 315 MW fiecare.
3. Termocentrala Mintia trece prin transformări ample. Au ajuns primele echipamente ale noii centrale, iar în 2026 lucrările vor fi finalizate.
Investiția privată va face ca termocentrala să devină cea mai mare capacitate energetică de acest fel din Europa, cu o putere instalată de 1.700 MW.
4. După o lungă perioadă de întârziere, lucrările de la centrala de la Iernut (430 MW) sunt în grafic și preconizăm că va începe să producă energie la finalul acestui an.
Investițiile în noile capacități pe gaz vor asigura furnizarea de energie electrică și termică consumatorilor, la prețuri corecte, și vor reduce emisiile în atmosferă a gazelor cu efect de seră și a celor poluante. Pentru o Românie cu o nouă energie!”, spune Burduja.
Articolul Burduja: Faptul că săptămâna trecută a început construirea platformei marine din cadrul proiectului Neptun Deep ne dă încredere că proiectele strategice pentru sistemul energetic românesc sunt în grafic apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro