Preşedintele PNL Sector 1, Sebastian Burduja, a anunţat vineri că liberalii îşi menţin punctul de vedere conform căruia datoriile Primăriei Sector 1 trebuie bugetate, pentru a nu încălca prevederile Legii 273/2006 privind finanţele publice locale.
Precizările au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută la sediul PNL Sector 1, în contextul în care primarul Clotilde Armand a convocat pentru vineri o nouă şedinţă extraordinară a Consiliului Local. Singurul proiect aflat pe ordinea de zi este aprobarea bugetului general centralizat al sectorului, care intră pentru a 11-a oară în dezbatere.
‘Noi solicităm din nou extrem de frumos doamnei primar să respecte legea. Dânsa poate să vină inclusiv la momentul şedinţei cu un amendament, să bugeteze toate datoriile, astfel încât şi consilierii locali să aibă conştiinţa curată, că legea este respectată. Pentru că, altfel, ei vor da cu subsemnatul, ei vor fi găsiţi răspunzători în eventuale procese civile sau penale. Şi nu cred că cineva poate să îi forţeze să încalce o lege a statului român. (…) Factura în sine e titlu executoriu. Bugetarea unei datorii nu înseamnă recunoaşterea ei, înseamnă doar obligaţia legală de a o trece în buget. Ulterior, în funcţie de stadiul procesual, ele trebuie plătite sau nu. Dar în buget trebuie să se regăsească acele sume’, a spus liderul PNL Sector 1.
Burduja a adăugat că opţiunea primarului Clotilde Armand de a face plângeri penale pe numele consilierilor locali riscă să diminueze şansele de adoptare a bugetului. Potrivit acestuia, ipoteza unei dizolvări a Consiliului Local reprezintă ‘un mesaj electoral’ şi o ‘inepţie’, deoarece legea prevede situaţiile ‘explicite’ în care este posibilă dizolvarea acestui for.
‘Nu cred că o să ai un Consiliu Local foarte favorabil, când tu le-ai făcut plângeri penale. (…) Această inepţie a dizolvării Consiliului Local vădeşte doar că doamna Armand habar nu are ce prevede legea. Dincolo de nevoia de a avea mesaje electorale, de a puncta la capitolul imagine, totuşi trebuie să ai minime cunoştinţe despre ce prevede legea. Şi legea este foarte explicită cu privire la situaţiile în care se poate dizolva Consiliul Local. Nu ne regăsim în niciuna din acele situaţii, nici pe departe. Acesta şantaj este penibil’, a mai spus el.
Burduja a atras atenţia asupra faptului că şi Curtea de Conturi a transmis un punct de vedere conform căruia datoriile Primăriei Sector 1 trebuie incluse în buget.
‘Anul trecut, în decembrie, a fost votată o rectificare bugetară prin care s-a închis practic anul 2021. La acea rectificare, sumele datorate de Primăria Sectorului 1 au fost bugetate printr-un amendament votat în unanimitate. Deci, toţi consilierii USR PLUS au considerat că trebuie respectată legea şi au bugetat acele sume. (…) Cum de a uitat din decembrie până azi abordarea lor în cazul acestei legi nu ne explicăm, cu atât mai mult cu cât acum câteva săptămâni, deci pe un proiect de buget prezentat de doamna primar în ianuarie, vine acum câteva săptămâni cu un amendament prin care bugetează vreo 30 şi ceva de milioane de lei datorii firmei de salubritate. Dar restul datoriilor cum le interpretează diferit? Nu înţelegem şi nu avem un răspuns’, a arătat el.
Consilierul local PNL Dinu Gheorghe a declarat că liberalii i-au cerut încă din luna ianuarie primarului Clotilde Armand să prezinte un proiect de buget legal, în care să fie prevăzute cele peste 20 de milioane de euro, reprezentând plata facturilor restante. Potrivit acestuia, neachitarea datoriilor atrage penalităţi, în condiţiile în care majoritatea proceselor intentate de primărie au fost pierdute în primă instanţă. El a menţionat că proiectul de buget al Sectorului 1 a fost supus dezbaterii publice fără a fi fundamentat corect.
‘Nu ne interesează dacă va face plata. Acesta este strict atributul primarului. Însă ne interesează ca aceste sume să fie prevăzute în buget. Toate datoriile trebuie bugetate. (…) Se acumulează penalităţi. Sunt peste 35 de milioane, deja, penalităţi pe care cetăţeanul le va plăti prin Primăria Sector 1. Mai mult decât atât, primăria va fi într-un blocaj potenţial. Dacă doamna Armand nu bugetează în acest moment datoriile existente, ce facem peste şase luni, când se vor termina procesele? Dacă pierde toate procesele? În acest moment, majoritatea proceselor intentate de primărie au fost pierdute în primă instanţă. Deci, ne vom trezi că avem de plată 160 – 200 de milioane de lei… cine ştie cât va fi suma totală cu tot cu penalităţi, iar primăria nu avea în acel moment fonduri suficiente’, a susţinut el.
În ce priveşte bursele şcolare, consilierul local Daniel Ciungu a declarat că Primăria Sector 1 are bani suficienţi, deoarece a încasat deja 300 de milioane de lei prin taxe şi impozite. El a menţionat că există şi baza legală pentru acordarea burselor, chiar şi în condiţiile în care nu a fost aprobat proiectul de buget.