Buzău, 22 dec/ Agerpres/ – În urma activităţilor desfăşurate de către inspectorii de sănătate publică pe parcursul lunii decembrie, au fost descoperite nereguli comune la toţi agenţii economici supuşi controalelor, informează DSP.
În perioada premergătoare sărbătorilor de iarna, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Buzău a organizat verificări în unităţi de producţie, depozitare, comercializare şi depozitare a produselor alimentare şi în unităţi de alimentaţie publică din judeţ.
‘În această perioadă inspectorii de sănătate publică au demarat acţiuni de control în vederea verificării respectării prevederilor legale în domeniul sănătăţii publice. În cadrul acestor acţiuni au fost verificate 47 de unităţi din care 7 carmangerii, 15 unităţi de panificaţie, patiserie şi cofetărie, 14 unităţi de comercializare şi depozitare a produselor alimentare şi nealimentare şi 11 unităţi de alimentaţie publică. În unităţile de producţie produse patiserie, cofetărie şi panificaţie au fost aplicate 8 sancţiuni din care 7 avertismente şi o sancţiune contravenţională în valoare de 1000 de lei, la carmangerii au fost aplicate 2 sancţiuni, un avertisment şi sancţiune contravenţională în valoare de 10.000 lei, la unităţile de alimentaţie publică, 4 avertismente iar la unităţile de comercializarea a produselor alimentare şi nealimentare 3 avertismente’, a declarat directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu.
Printre neregulile constatate pe timpul controalelor în toate cele 47 de unităţi economice s-au numărat neasigurarea unei igiene alimentare corespunzătoare a spaţiilor de depozitare şi preparare a produselor alimentare sau o instruire neadecvată a angajaţilor privind noţiunile de igienă la locul de muncă.
‘Au fost constatate neconformităţi comune în toate cele 47 de unităţi verificate. Utilizarea în operaţiunile de curăţenie a ustensilelor nemarcate în conformitate cu destinaţia de utilizare a acestora, neasigurarea sau asigurarea în cantităţi insuficiente a ustensilelor şi a produselor biocide necesare pentru dezinfecţia suprafeţelor, echipamentelor, ustensilelor şi mâinilor personalului, neasigurarea instruirii personalului şi certificării instruirii privind noţiuni fundamentale de igienă, neasigurarea controlului şi înregistrării temperaturii din spaţiile frigorifice de păstrare a produselor alimentare perisabile, nerespectarea măsurilor prevăzute de normele de igienă în vigoare privind prepararea, păstrarea, depozitarea, transportul şi servirea produselor alimentare, nerespectarea frecvenţei de efectuare a controlului medical periodic’, a mai precizat directorul DSP.