AcasăStiri generaleBuzău: 29 de biblioteci locale, modernizate prin PNRR pentru pregătirea în domeniul...

Buzău: 29 de biblioteci locale, modernizate prin PNRR pentru pregătirea în domeniul IT a grupurilor marginalizate

Suma de 5 milioane de lei va fi cheltuită prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru dotarea a 26 de biblioteci din zonele rurale şi modernizarea altor trei biblioteci locale din judeţul Buzău ce vor fi transformate în hub-uri de dezvoltare a competenţelor digitale.

Potrivit proiectului aprobat de Consiliul Judeţean (CJ) Buzău, investiţia urmăreşte îmbunătăţirea cunoştinţelor de informatică în rândul comunităţilor cu acces limitat la formare digitală şi ale grupurilor marginalizate, prin renovarea unor biblioteci rurale. În total, 2.500 de cetăţeni şi elevi vor avea acces la noţiuni de alfabetizarea digitală, comunicare, vor putea învăţa despre conţinutul, securitatea digitală şi educaţia antreprenorială în domeniul IT.

‘Finanţarea proiectului este din PNRR, este vorba despre aproximativ 5 milioane lei. Toate cheltuielile neeligibile ni le asumăm noi, Consiliul Judeţean. Fiecare unitate administrativ-teritorială are câte o bibliotecă, s-au făcut informări şi cine a dorit să intre în proiect, a intrat în proiect. Nu au fost alte criterii’, a declarat preşedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Una dintre beneficiarele proiectului este comuna Lopătari, o localitate în care un liceu tehnologic a fost desfiinţat din cauza ratei crescute a abandonului şcolar şi a interesului scăzut al elevilor faţă de învăţământul liceal.

‘Ne-a interesat proiectul pentru că avem o bibliotecă în comună, ni s-a părut o oportunitate acest proiect în sensul de a renova clădirea în care funcţionează, să mutăm biblioteca într-o sală mai mare. Biblioteca comunală în general este privită ca un depozit de cărţi, nu intră nimeni şi ne-am propus să o transformăm într-un hub în care să se desfăşoare ateliere pentru copii, dar şi cursuri pentru cetăţeni. Ca dotări vorbim despre echipamente IT, calculatoare, proiectoare, o imprimantă 3D. Avem multe familii în situaţii financiare anevoioase şi putem să oferim copiilor perspective. Dacă elevii îşi găsesc un loc în bibliotecă, cred că este bun de augur’, a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Lopătari, Claudiu Constantin.

Durata de implementare a proiectului este de 3 ani, în perioada 30 iunie 2023 – 30 iunie 2026.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks