Acasă93Buzău: Apar formaţiuni de gheaţă pe râuri, în timp ce Acumularea Siriu...

Buzău: Apar formaţiuni de gheaţă pe râuri, în timp ce Acumularea Siriu este pregătită să producă energie electrică

Rezerva de apă din lacul de acumulare Siriu utilizată pentru irigaţii şi producerea de energie electrică are un grad de umplere de 94%, cu 15 procente mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în ciuda perioadei de secetă înregistrată pe parcursul anului în judeţul Buzău iar în zona de munte au apărut deja primele formaţiuni de gheaţă.

Potrivit Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Buzău – Ialomiţa, evoluţia situaţiei hidrometeorologică este permanent monitorizată astfel încât pe perioada iernii necesarul de apă să fie asigurat pentru toate necesităţile.

‘Acumularea Siriu, amplasată pe râul Buzău, amonte de confluenţa cu râul Caşoca, pe teritoriul U.A.T. Siriu, judeţul Buzău, se află în administrarea A.B.A.Buzău-Ialomiţa – prin S.G.A. Buzău- SH Siriu. Principalele funcţiuni ale acumulării sunt alimentarea cu apă a localităţilor din aval, irigaţii, producerea energiei electrice prin CHE Nehoiaşu, atenuarea viiturilor din amonte. La data prezentei, gradul de umplere a acumulării este de 94%, mai mare decât gradul de umplere din aceeaşi perioadă a anului trecut (79%). În funcţie de realizarea debitelor prognozate şi de evoluţia situaţiei hidrometeorologice, A.B.A. Buzău-Ialomiţa va ţine cont de asigurarea tuturor folosinţelor acumulării pentru perioada sezonului rece (noiembrie 2023- martie 2024)’, a transmis, pentru AGERPRES, ABA Buzău.

Anul 2023 a fost caracterizat de precipitaţii slabe care au condus la scăderea debitelor râurilor. Cu toate că specialiştii Apelor Române au impus un regim strict de monitorizare privind folosirea apei de către principalii beneficiari, nu au fost impuse şi restricţii.

‘Ca urmare a deficitului de precipitaţii înregistrat în anul 2023, ce a condus la scăderea semnificativă a debitelor şi nivelurilor pe cursurile de apă, s-a impus instituirea unui regim mai strict de monitorizare a resurselor de apă în vederea sesizării din timp a situaţiilor de restricţii în alimentarea cu apă a folosinţelor, sub aspect cantitativ şi al calităţii apei. Urmare a monitorizării zilnice a debitelor şi nivelurilor pe cursurile de apă şi a unei analize de ansamblu a stării resurselor de apă, a cerinţelor de apă şi, după caz, a lucrărilor de gospodărire a apelor, nu a fost necesară aplicarea fazelor de atenţie şi restricţii pe sectoarele de râu aferente judeţului Buzău. În urma precipitaţiilor înregistrate în luna noiembrie, rezerva de apă din sol s-a refăcut parţial, doar în zona municipiului Buzău persistând un deficit al acestei rezerve. Debitele de pe râul Buzău şi afluenţi sunt mai ridicate decât în perioada de vară, dar rămân mult sub mediile multianuale. Fenomenele de secare s-au mai restrâns ca arie (de exemplu, pe râul Câlnău acesta a dispărut de la staţia hidrometrică Costomiru, dar se menţine la Potârnicheşti)’, informează instituţia.

Ţinând cont de apariţia primelor formaţiuni de gheaţă pe cursurile de apă din zona de munte a judeţului, ABA Buzău-Ialomiţa atrage atenţia că în funcţie de regimul termic şi condiţii meteorologice se pot înregistra fenomene periculoase care pot culmina cu desprinderea unor sloiuri sau cu producerea unor viituri, motiv pentru care situaţia este în permanentă atenţie.

‘În data de 27.11.2023 au apărut primele formaţiuni de gheaţă (gheaţă la mal la staţiile hidrometrice Sita Buzăului (r. Buzău), Varlaam 1 (r. Bâsca Mare), Varlaam 2 (r. Bâsca Mică) şi Chiojdu (r. Bâsca Chiojdului). Ţinând cont de precipitaţiile prognozate (predominant sub formă de ninsoare în zonele de deal şi de munte) şi de debitele care sunt încă destul de reduse, fenomenele de iarnă se vor extinde şi amplifica. Pot apărea riscuri hidrologice dacă pe parcursul iernii sau la primăvară se vor produce încălziri bruşte ale vremii coroborate eventual şi cu precipitaţii lichide abundente. Într-un astfel de scenariu, se pot produce fenomene de gheaţă periculoase (zăpoare, poduri de gheaţă, curgeri de sloiuri etc) şi/ sau viituri. Instituţia noastră monitorizează permanent situaţia hidrologică şi în cazul în care apare riscul unor fenomene hidrologice periculoase, va aplica măsurile prevăzute în planurile de apărare împotriva inundaţiilor. Pentru intervenţii imediate, Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă au obligativitatea asigurării unui stoc minim de apărare împotriva inundaţiilor’, precizează Apele Române.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks