AcasăStiri generaleBuzău: Aproximativ 4.500 de beneficiari ai venitului minim garantat nu au avut...

Buzău: Aproximativ 4.500 de beneficiari ai venitului minim garantat nu au avut niciodată un loc de muncă legal

Aproximativ 4.500 de persoane înscrise în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Buzău nu au avut niciodată încheiat un contract de muncă legal, a anunţat conducerea instituţiei cu ocazia organizării Bursei Generale a Locurilor de Muncă.

Aproximativ 40 de angajatori cu peste 400 de locuri de muncă vacante au răspuns afirmativ invitaţiei de a lua parte la Bursa Generală a Locurilor de Muncă în care au fost invitaţi sute de şomeri. Cei mai mulţi dintre cei fără un loc de muncă s-au numărat din rândul beneficiarilor venitului minim garantat.

‘Făcând o statistică a acestor persoane beneficiare ale Legii 416 privind venitul minim garantat, din aproximativ 6.700 de persoane, aproximativ 4.500 nu au avut niciodată un contract de muncă înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă în REVISAL. Vorbim de persoane cu vârste între 18 şi 65 de ani, dar marea majoritate a celor care nu au avut niciodată un contract de muncă legal înregistrat sunt persoane cu vârste de peste 40-45 de ani. Este foarte greu pentru angajatori să preia o astfel de forţă de muncă ce nu are cultul muncii, nu a lucrat legal, probabil persoanele din această categorie au lucrat cu ziua. Ei nu ştiu ce înseamnă anumite sarcini care trebuie duse la îndeplinire’, a declarat, pentru AGERPRES, directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu.

Refuzul unui loc de muncă sau al unui curs de formare profesională implică tăierea ajutoarelor de şomaj, peste 200 de cazuri fiind înregistrate de AJOFM doar în ultima lună. Ţinând cont de cererea mare de forţă de muncă pe care angajatorii o solicită, în contextul în care persoanele care ar putea lucra refuză să o facă, spun specialiştii în resurse umane, piaţa muncii este acaparată din ce în ce mai mult de muncitori străini.

‘Luna trecută am avut 271 de persoane care au fost scoase dintr-o formă de evidenţă şi plată pentru refuz de loc de muncă, refuz de calificare sau refuz de măsură activă. Acest nivel de 180-250 de locuri de muncă pe zi nu poate fi satisfăcut, pentru că marea majoritate a angajatorilor solicită forţă de muncă calificată şi nu mai există. Atunci singura soluţie pentru angajatori este să importe această forţă de muncă din ţări precum Vietnam, Nepal, Sri-Lanka, Thailanda, în construcţii, în HORECA, în servicii. Dacă până acum doi ani semnam 1-2 cereri de forţă de muncă pe lună din străinătate, din ţări din afara Uniunii Europene, acum semnez cam 6-7 cereri pe zi pentru că angajatorii au comenzi şi nu au forţă de muncă’, a mai precizat Ionel Tociu.

Bursa Generală a Locurilor de Muncă a scos în evidenţă şi persoane care şi-au dorit într-adevăr să obţină un serviciu. Spre exemplu, un bărbat s-a prezentat în faţa angajatorilor, în cârje şi cu un picior în ghips.

‘Am lucrat vreo 11 ani la foraje de mare adâncime şi în ultima perioadă am lucrat ca necalificat. Aş vrea ceva în domeniul construcţiilor, oriunde. M-am accidentat la picior, luna aceasta scap de ghips şi o să fie bine. Am venit după un loc de muncă pentru că nu avem încotro. Munceşti şi nu prea ai dar dacă nu munceşti’, a precizat Ionică Ciupercă, unul dintre cei şomerii vineri la bursă.

La Bursă au fost disponibile locuri de muncă pentru cei interesaţi în domeniul alimentaţiei publice, construcţii, industrie, mase plastice, în domeniul instalaţiilor sanitare, agricultură, prestări servicii, asigurări, dar şi în IT.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks