uzeul Judeţean organizează în perioada lunii octombrie ateliere vocaţionale în cadrul cărora elevii pot afla ce meserii li se potrivesc, ocazie cu care vor afla informaţii despre evoluţia unor domenii ‘De la ocupaţiile dacilor, la profesiile românilor’.
În cadrul atelierelor, specialiştii analizează factorii care influenţează alegerea carierei unui elev şi în urma unor teste de orientare profesională pot să stabilească înclinaţiile către o anumită meserie.
‘Atelierele vocaţionale pe care le organizăm în acest an au rolul de a-i ajuta pe tineri să îşi descopere anumite valenţe, anumite calităţi care i-ar putea ajuta în alegerea unei meserii. Când eşti în şcoală îţi alegi o meserie pentru că îţi place ideea sau pentru bani. Un astfel de atelier ar putea să îţi demonstreze de fapt că s-ar putea să ai înclinaţii către o altă meserie. Informările au loc pe bază de chestionare, de prezentări şi de analize ale personalităţilor fiecărui participant. Ulterior, datele sunt analizate, chestionare sunt interpretate şi apoi are loc diseminarea individual a rezultatelor. De obicei sunt copii care spre exemplu îşi doresc să fie medici şi la final tu constaţi că de fapt are înclinaţii spre artă. Totodată, este un mod de a-i atrage la muzeu. Pot afla prin noi despre ei şi pot avea pe de altă parte bucuria de a beneficia de un tur privat al muzeului’, a declarat pentru AGERPRES, directorul Muzeului Judeţean Buzău, Daniel Costache.
Discuţiile despre carieră vor avea loc în cadrul unei vizite ghidate la Muzeul Judeţean iar participanţii vor avea ocazia de a afla informaţii despre evoluţia meseriilor, ‘De la ocupaţiile dacilor, la profesiile românilor’.
‘Luând în calcul dezvoltarea tehnologică, unele meserii de bază sunt aceleaşi, doar că au căpătat alte valenţe. Olăritul din preistorie până în epoca contemporană a plecat de la o necesitate practică. Şi astăzi în mod real sunt folosite vase din lut pentru gătit. Ţesutul este una dintre meseriile care apare în preistorie şi însoţeşte omenirea până în zilele noastre, practicată acum sub o altă formă, pe scară industrială la fel ca şi olăritul. Prelucrarea metalului, pe scară industrială astăzi, dar este una dintre meseriile care provine din vechime. Agricultura de la începuturi până în zilele noastre, cu cele două componente ale ei, cultivarea plantelor şi creşterea animalelor. Este esenţială şi astăzi cum a fost şi în trecut. Medicina…existau preocupări medicale şi în preistorie, în antichitate până în zilele noastre. Evoluţia tehnologică şi a cunoştinţelor este imensă la acest moment în medicină. Poate fi considerată una dintre meseriile care provine din vechime. Avem multe informaţii despre practicile medicale din lumea dacică. Erau tratamente pe bază de plante, avem descoperiri arheologice, un fel de operaţii realizate pe diferite oase ale corpului’, a precizat Daniel Costache.
Înscrierea la atelierele vocaţionale organizate de Muzeul Judeţean este gratuită, în limita locurilor disponibile.