Muzeul Judeţean Buzău organizează ateliere pentru prevenirea bullyingului şi a consumului de droguri pornind de la efectul benefic pe care îl are asupra vizitatorilor atmosfera oferită de spaţiile muzeale, galeriile de artă şi exponate.
Potrivit Muzeului Judeţean, atelierele propuse se adresează copiilor şi adolescenţilor, iar tematica abordată include gestionarea emoţiilor negative, empatia şi prevenirea bullyingului, gestionarea emoţiilor disfuncţionale şi combaterea consumului de droguri.
‘Plecând de la ideea unor observaţii destul de cunoscute în zona de terapie prin artă şi aici vă pot spune că sunt situaţii când în Canada medicii prescriu în special pentru cazuri de burnout (stres n.red.), dar nu numai, reţete pentru acces la muzeu, în galeriile de artă, efectul terapeutic fiind unul documentat şi cunoscut în această direcţie, ne propunem ca prin aceste ateliere să comunicăm patrimoniul în vederea, nu neapărat a identificării agresorului şi a agresatului fenomenului de bullying, ci pur şi simplu de a găsi formula de a-i pune pe aceeaşi lungime de undă astfel încât să nu mai avem astfel de fenomene care, din păcate, afectează copiii generaţiei de astăzi’, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Judeţean Buzău, Daniel Costache.
În cadrul atelierelor sunt analizate tipurile de emoţii, sunt identificate emoţiilor disfuncţionale şi strategiile de reducere a intensităţii acestora, sunt exersate tehnici de autocunoaştere şi relaţionare alături de gândirea raţională şi emoţiile pozitive. Potrivit specialiştilor, galeriile de artă, experienţa dintr-o sală de muzeu, muzica şi poveştile care se învârt de jur împrejurul unor exponate pot induce unui vizitator o stare de bine.
‘Este vorba despre experienţa pe care ţi-o oferă contactul cu obiectul de muzeu şi cu spaţiul de galerie de artă. Într-un ambient pe care îl găsim doar în spaţiile muzeale şi în galeriile de artă putem să abordăm astfel de probleme. Concret, dacă un agresor să spunem se întâlneşte ipotetic cu victima fenomenului de bullying într-un spaţiu de artă putem găsi o linie de comunicare între cei doi pentru a elimina fenomenul de bullying. Atmosfera muzeului are un rol. Starea de bine interioară pe care ţi-o asigură vizita la muzeu are rolul de a te redefini, de a te readuce la valorile comun acceptate de către societate. Au fost situaţii în care inclusiv oameni care au fost condamnaţi pentru fapte antisociale au putut fi reabilitaţi prin intermediul artei, prin comunicarea patrimoniului’, a precizat Daniel Costache.
Workshop-urile se vor derula în perioada 9 decembrie 2023 – 29 ianuarie 2024, la sediul muzeului, în sala ‘Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci’ şi vor fi coordonate de către Daniel Drâmbu, consilier vocaţional şi muzeograf în cadrul Muzeului Judeţean Buzău.
Pe lângă ineditul tematicii abordate, atelierele se bucură de primul afiş din istoria Muzeului Judeţean Buzău generat de Inteligenţa Artificială (AI). AGERPRES / (A – autor: Florin Zafiu, editor: Marius Frăţilă)