Acasă93Buzău: Demersuri pentru ca legumele aduse în Piaţa Centrală să fie testate...

Buzău: Demersuri pentru ca legumele aduse în Piaţa Centrală să fie testate înainte de a fi introduse la vânzare

Conducerea Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că se fac demersuri pentru ca în Piaţa Centrală din municipiul Buzău să poată fi testate legumele şi zarzavaturile din producţia locală, dar şi cele de import, pentru o determinare rapidă a nitriţilor şi nitraţilor, iar consumatorii să fie asiguraţi astfel că nu dăunează sănătăţii.

Potrivit conducerii DAJ, în momentul în care producătorii vor intra cu mărfurile în Piaţa Centrală, prin sondaj vor fi prelevate probe care vor fi supuse unor analize. Testele vor fi efectuate de către angajaţii care administrează spaţiul comercial.

‘Împreună cu Pieţele, vom face şi cu Autoritatea Fitosanitară un protocol prin care să aducem nişte markere, nişte testere ca să le punem la dispoziţia Pieţei să facă acolo la nitriţi şi nitraţi. Lumea va trebui să înveţe lucrurile astea şi să spălăm în acest fel imaginea şi să aibă protecţie consumatorul. O să facem şi acest lucru prin care să facem nişte teste, repet pe nitriţi, nitraţi. Pesticidele le fac doar laboratoarele acreditate, mari. Testele o să le facă Piaţa, acolo unde sunt depăşiri de valori de nitriţi şi nitraţi. Chiar am stat de vorbă cu toţi implicaţi, o să avem săptămâna viitoare o altă întâlnire… să spălăm imaginea legumicultorilor pătată şi în acelaşi timp să-i aducem în faţă consumatorului că există o protecţie… să nu le mai fie teamă să consume legume’, a declarat directorul DAJ Buzău, Cosmin Florea.

Propunerea vine în contextul în care la data de 2 mai Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău a pus în executare 6 mandate de percheziţie domiciliară, în Buzău şi Ilfov, la persoane bănuite că utilizează sau revând substanţe toxice, în special în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în spaţii protejate, de tip solar. Potrivit conducerii DAJ vor fi verificate atât produsele autohtone cât şi cele din import.

‘Să se facă la intrare în piaţă, să se facă la toţi producătorii prin sondaj repet la producătorii care vin în Piaţa Centrală. Deocamdată vorbim doar de Buzău. Se vor face prin sondaj la producători pe tomate, pe verdeţuri pe absolut tot ce este românesc şi în acelaşi timp dacă vom găsi depăşiri ale valorilor, vine Autoritatea Fitosanitară, va preleva probe de la acelaşi producător să identificăm posibil dacă există şi alte substanţe chimice. Depăşiri ale valorilor de nitriţi şi nitraţi înseamnă practic o inducere… sunt substanţe cancerigene, depăşirea valorilor poate să ducă la forme de genul acesta. Se vor face prin sondaj, costurile vor fi suportate de Piaţă. Ca să nu facem favoritism, vom face şi pe legumele din import’, a mai adăugat directorul Cosmin Florea.

Senatorul PNL de Buzău Vlad Mircea Pufu a lansat recent petiţia online ‘Testaţi legumele şi fructele din pieţe!’ prin intermediul căreia doreşte să determine administraţia locală să introducă teste rapide care să stabilească dacă produsele expuse la comercializare sunt conforme şi nu sunt periculoase pentru sănătatea consumatorilor.

‘Oamenii trebuie să ştie ce mănâncă! Cerem introducerea de teste rapide în pieţele din Buzău, pentru depistarea substanţelor neconforme din legume şi fructe! În ultimii ani, românii au înţeles că legumele şi fructele autohtone sunt mai sănătoase. Tendinţele de pe piaţă arată că numărul celor care aleg produse autohtone este în creştere. Sunt însă ele cu adevărat sănătoase? Este o întrebare legitimă, care apare după ce, recent, poliţia a descoperit doi legumicultori din Glodeanu Sărat, bazin de tradiţie din judeţul Buzău, că foloseau substanţe toxice, interzise în România, pentru o dezvoltare mai rapidă a legumelor. Sunt prea puţine probe prelevate în pieţe, iar pentru cele care ajung în laboratoare, rezultatele analizelor vin prea târziu, când produsele sunt consumate demult de cumpărători. Nu au existat, până acum, probe care să indice depăşiri ale valorilor maxime admise. Dar de ce să nu prevenim şi să testăm mai mult?’, afirmă senatorul Vlad Pufu în textul petiţiei online. AGERPRES / (A – autor: Florin Zafiu, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks