Două persoane din Bucureşti s-au rătăcit, la sfârşitul săptămânii trecute, într-o pădure din judeţul Buzău, după de au urmat indicaţiile GPS-ului, informează Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP).
Potrivit sursei citate, acestea intenţionau să ajungă la un punct turistic din comuna Breaza – Chilia lui Ambrozie şi au rămas blocate în pădure, fără a cunoaşte exact locaţia sau să poată furniza un punct de reper pentru a putea fi găsite.
‘Ocupanţii maşinii urmaseră indicaţiile oferite de un sistem tip GPS. După ce au realizat că nu mai pot înainta, întrucât roţile autoturismului au rămas blocate în noroi, au sunat la 112, în jurul orei 20.10. În ajutorul celor două persoane, un bărbat în vârstă de 42 de ani şi mama acestuia, în vârstă de 81 de ani, au venit Alin şi Octavian, poliţişti ai Secţiei de poliţie rurală Merei, împreună cu voluntari din localitate. Aceştia au pornit în căutare folosind autovehicule cu dotări speciale, întrucât, cunoscând zona şi ţinând cont de condiţiile meteo din ultimele zile, erau conştienţi că numai aşa pot găsi şi ajunge la persoanele căutate în timpul cel mai scurt. Cu toate că precipitaţiile au fost abundente în zona respectivă şi faptul că maşina rămăsese blocată la mai bine de 1 kilometru de cel mai apropiat drum forestier circulabil, poliţiştii au reuşit să ajungă la apelant în mai puţin de 90 de minute, maşina acestora fiind găsită în pădure, în apropierea Vârfului Istrita, din comuna Pietroasele’, se arată într-un comunicat de presă remis luni AGERPRES.
Cele două persoane au fost transportate la sediul Poliţiei, de unde au putut pleca spre casă.
Poliţia recomandă cetăţenilor să nu folosească sisteme GPS în afara drumurilor asfaltate.
‘Nu vă încredeţi sută la sută în GPS, deoarece poate fi neactualizat sau poate avea erori în condiţiile unei configuraţii satelitare proaste. Acest mijloc de orientare poate avea marcate pe hărţile prestabilite drumuri închise accesului public, restricţionate, impracticabile, rute unde se efectuează lucrări şi drumuri închise în urma unor alunecări de teren, viituri, căderi de arbori. Citiţi indicatoarele rutiere şi luaţi în consideraţie marcajele de restricţionare sau avertizare, care sunt mult mai actuale decât platforma pe care lucrează GPS. Cel mai sigur este ca, atunci când asfaltul se termină, când drumurile încep să fie din ce în ce mai puţin practicabile şi duc spre zone necirculate, unde se exploatează sau sunt lucrări, să vă întoarceţi şi în scurt timp GPS-ul va genera o altă rută, mai sigură’, recomandă reprezentanţii Poliţiei.