Două staţii care monitorizează calitatea aerului funcţionează parţial, ca urmare a unor defecţiuni apărute la analizatoarele de monoxid de carbon, particule în suspensie, ozon şi BTEX (benzen, toluen, etilbenzen şi xilen), fiind solicitate din partea Ministerului Mediului fonduri pentru reparaţii.
Potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Buzău, calitatea aerului în judeţul Buzău este monitorizată prin intermediul a două staţii automate administrate la nivel naţional de Ministerul Mediului.
‘Calitatea aerului în judeţul Buzău este monitorizată prin măsurători continue efectuate la cele două staţii automate de monitorizare a calităţii aerului care fac parte din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA). Staţia de monitorizare a calităţii aerului amplasată în municipiul Buzău (BZ-1), funcţionează din anul 2007 şi este o staţie de tip Fond urban, iar Staţia de monitorizare a calităţii aerului (BZ-2), amplasată în municipiul Râmnicu Sărat funcţionează din anul 2016 şi este o staţie de Tip trafic. Staţia Buzău 1 (BZ1), poluanţii monitorizaţi: dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx/NO/NO2), monoxid de carbon (CO), ozon (O3), benzen, toluen, etilbenzen, o-, m-, p-xilen, pulberi în suspensie (PM 10 şi PM 2,5) şi parametrii meteo (direcţia şi viteza vântului, presiune, temperatură, radiaţia solară, umiditate relativă, precipitaţii). Staţia Buzău 2 (BZ2), poluanţii monitorizaţi: dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx/NO/NO2), monoxid de carbon (CO), benzen, toluen, etilbenzen, o-, m-, p-xilen, pulberi în suspensie (PM 10)’, a transmis, pentru AGERPRES, APM Buzău.
Majoritatea depăşirilor înregistrate de cele două staţii de monitorizare a calităţii aerului sunt în strânsă legătură cu pulberile şi noxele generate de circulaţia autoturismelor, cu precădere de-a lungul DN2 (E85) unde sunt înregistrate valori ridicate de trafic.
‘În cazul indicatorului PM10 gravimetric, în anul 2022, la staţia BZ-1 au fost înregistrate 2 depăşiri ale valorii limită a mediei zilnice, cauzate, în principal, de arderi rezidenţiale, trafic şi calm atmosferic, acestea înregistrându-se în lunile reci. În cazul indicatorului PM10 gravimetric, în anul 2022, la Staţia BZ-2 au fost înregistrate 17 depăşiri ale valorii medii zilnice, cauzate, în principal, de traficul intens, staţia fiind una de trafic, situată pe E85, într-o zonă cu trafic intens. Depăşirile au fost înregistrate în lunile reci, de toamnă şi iarnă, o cauză fiind încălzirea rezidenţială şi resuspensia în atmosferă ori transportul prafului de către vânt. Chiar dacă în anul 2022 au fost înregistrate depăşirile prezentate anterior la indicatorul PM10 gravimetric, acesta s-au încadrat numeric în limita impusă prin Legea 104/2011, adică maxim 35 de depăşiri ale valorii limită zilnice. Datele centralizate referitoare la analiza calităţii aerului în judeţul Buzău în anul 2023, raportată la anul 2022, vor fi disponibile după finalizarea Raportului anual privind calitatea aerului pentru 2023, care va fi pus la dispoziţia publicului până la data de 30.03.2024’, informează APM.
De fiecare dată când este confirmată depăşirea nivelului maxim admis pentru unul dintre indicatorii monitorizaţi la cele două staţii, A.P.M. Buzău informează administraţiile locale precum şi Garda Naţională de Mediu-Comisariatul Judeţean Buzău. Cu toate că cele două staţii pot efectua măsurători pentru un număr ridicat de poluanţi din aer, din pricina unor defecţiuni, anumiţi compuşi chimici, precum monoxidul de carbon, particule în suspensie, cu diametrul mai mic de 2,5 micrometri, ozon şi BTEX nu au putut fi determinaţi, fiind necesare fonduri pentru reparaţii.
‘Referitor la problemele care au apărut pe parcursul anului 2023 în funcţionarea staţiilor de monitorizare a calităţii aerului, în cadrul staţiei BZ1, analizoarele de CO, BTEX, PM2,5 şi O3 nu funcţionează, iar la staţia BZ2 nu funcţionează analizorul de BTEX. Mentenanţa acestor staţii se realizează în baza unor contracte încheiate de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi firmele de prestări servicii în domeniu. Staţiile din cadrul RNMCA nu au beneficiat în cursul anului 2023 de un contract de mentenanţă, însă, până la atribuirea unui nou contract de achiziţie de servicii, în vederea continuării menţinerii în funcţiune a echipamentelor care compun RNMCA s-a revenit la procedura de lucru stabilită…şi astfel, la solicitarea A.P.M. Buzău, A.N.P.M. a alocat o parte din fonduri pentru realizarea unor reparaţii prioritare la analizoarele defecte, însă nu au fost reparate toate analizoarele. La întocmirea bugetului pentru anul 2024 au fost solicitate fondurile necesare pentru continuarea reparaţiilor’, precizează APM.
Cu privire la necesitatea implementării măsurilor de îmbunătăţire a calităţii aerului, zona Buzău este încadrată în regimul de gestionare II. Potrivit APM, în ariile din zonele şi aglomerările clasificate în regim de gestionare II se elaborează planuri de menţinere a calităţii aerului. Planul conţine măsuri pentru păstrarea nivelului poluanţilor sub valorile-limită, respectiv sub valorile-ţintă pentru asigurarea celei mai bune calităţi a aerului înconjurător în condiţiile unei dezvoltări durabile. În prezent, Consiliul Judeţean Buzău a iniţiat actualizarea Planului de menţinere a calităţii aerului 2019-2023, previzionând ca termen de finalizare, jumătatea anului 2024.