Acasă93Buzău: DSP sesizată după amplasarea în municipiu a 1.600 de cutii cu...

Buzău: DSP sesizată după amplasarea în municipiu a 1.600 de cutii cu substanţe toxice pentru rozătoare

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a demarat verificări după ce a fost sesizată în legătură cu amplasarea în municipiul Buzău a unor recipiente conţinând substanţe otrăvitoare destinate deratizării rozătoarelor, de către firma locală de salubritate, pentru a verifica dacă prezintă sau nu pericol pentru sănătatea oamenilor.

Potrivit unei asociaţii ce are drept scop principal ajutorarea animalelor fără stăpân, dispozitivele instalate pentru combaterea rozătoarelor ar reprezenta un pericol pentru animalele de companie, ca urmare a faptului că nu ar fi îndeajuns de securizate, motiv pentru care a anunţat că ia în considerare depunerea unei plângeri penale.

‘Ele prezintă pericol, scrie pe ele că prezintă pericol de otrăvire. Conform legislaţiei, trebuie amplasate în locuri care nu permit accesul oamenilor, respectiv animalelor de companie, păsărilor, decât accesul rozătoarelor. Pur şi simplu pot fi puse în subsolurile blocurilor sau în anumite cuşti, împrejmuiri speciale pe ochiurile cărora pot să intre rozătoarele dar nu pot să intre păsări, animale sau copii să pună mâna acolo. Sunt cazuri în oraş unde am fost sesizaţi că foarte multe pisici care au murit. Noi vom studia zilele următoare caietul de sarcini şi contractul încheiat între Primăria Municipiului Buzău şi RER SUD S.A şi apoi vom depune o plângere penală pentru ucidere fără drept cu intenţie pe numele celor care au fost responsabili’, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei ‘Hăpluţ şi prietenii’, Sorin Udrea.

Totodată, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău a comunicat pentru AGERPRES că la sediul instituţiei a fost înregistrată o sesizare care a vizat amplasarea în oraş a capcanelor pentru rozătoare dar care a fost direcţionată către DSP. Ulterior, DSP a confirmat că există o sesizare în urma căreia specialişti instituţiei vor demara un control.

‘În urma sesizării se vor face verificări de către DSP Buzău’, a precizat pentru AGERPRES, directorul executiv al DSP, Cristina Ungureanu.

Reprezentanţii RER Sud S.A, societatea de salubritate care a amplasat în municipiul Buzău dispozitivele respective, dau asigurări că nu reprezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor şi nici pentru celelalte animale.

‘În perioada 2-27 octombrie se desfăşoară prima etapă de deratizare din municipiul Buzău. În perioada 2-13 octombrie au fost amplasate staţiile de intoxicare iar în ultimele două săptămâni ale acestei perioade operatorii noştri verifică staţiile de intoxicare şi completează cu substanţă raticidă acolo unde este cazul. Au fost montate 1600 de staţii de intoxicare atât lângă blocuri cât şi în parcuri. Precizăm că atât produsele cât şi substanţele folosite sunt avizate de către Ministerul Sănătăţii şi deţin fişă tehnică de securitate. Aşadar acestea nu reprezintă un pericol nici pentru alte animale, nici pentru oameni. Precizăm faptul că accesul la aceste staţii de intoxicare se poate face numai cu ajutorul unor cheiţe speciale deţinute de către operatorii noştri, aşadar nimeni din exterior nu poate avea acces la substanţa amplasată în interiorul cutiilor pentru deratizare. Această metodă de deratizare este specificată în caietul de sarcini care este anexă la contractul de delegare a concesiunii serviciului de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare de pe raza municipiului Buzău. Toate activităţile de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare pe domeniul public sunt realizate numai la solicitarea autorităţii publice locale şi în conformitate cu un plan aprobat de către aceasta’, a precizat pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al RER Sud, S.A.,Denisa Nicu.

În urma controlului, DSP Buzău va urma să comunice rezultatele acestuia.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks