Zeci de enoriaşi din comuna Vintilă Vodă vor fi botezaţi cu prilejul sărbătorii de Bobotează cu un busuioc confecţionat special de către un meşter popular pentru biserica din localitate din materiale preţioase combinate cu materiale refolosite.
Ioana Matei este unul dintre meşterii populari cunoscuţi la nivel local pentru darul de a încondeia ouă cu ocazia Sărbătorilor pascale. În ultimii ani, însă, obişnuieşte să confecţioneze busuioace, pe care le dăruieşte preoţilor de la Biserica din Niculeşti, comuna Vintilă Vodă, sau celor din vecinătate.
Busuioacele de Bobotează sunt potrivite după măsura recipientelor în care preoţi transportă apa sfinţită şi pe care o folosesc la slujbele de la biserică sau în casele pe care le vizitează.
‘Acest busuioc îl confecţionez pentru preot când merge cu Boboteaza prin sat. Am început să lucrez la ele de ceva vreme, însă în ultimii cinci ani m-am preocupat mai mult, sunt mai frumoase şi mai împodobite. Înainte, preotul lua un bucheţel de busuioc şi mergea cu el în sat sau la biserică, dar se mai pierdea din el, se mai rupeau crenguţele şi atunci l-am făcut în aşa fel încât să nu se mai piardă, să nu se mai rupă. Nu le realizez pentru vânzare. Le-am făcut de fiecare dată când preotul nostru a avut nevoie, este un fel de dar din partea mea. Acum, după Anul Nou, părintele umblă cu busuiocul de Bobotează şi atunci, dacă este nevoie, fac câte un busuioc. La biserică sfinţeşte Aghiasma şi este nevoie de busuioc, nu o poate sfinţi cu busuiocul folosit la casele din sat, aşa am obişnuit în ultima perioadă. Am avut solicitări şi din partea oamenilor, dar sunt destul de scump de realizat în număr mai mare din pricina materialelor. Pentru mine, busuioacele îmi ocupă timpul într-un mod frumos. Sunt peste 100 de enoriaşi care vin la biserică şi sunt botezaţi cu busuiocul făcut de mine. Ştiu că eu îl fac şi mă bucur pentru acest lucru’, a declarat, pentru AGERPRES, meşterul popular Ioana Matei.
Materialele pentru confecţionarea busuioacelor sunt achiziţionate, primite, refolosite de la produse textile sau de la ambalaje.
‘Busuiocul îl procur din grădină sau mai sunt persoane care îmi aduc la biserică. L-am confecţionat dintr-o plasă cu care se îmbracă pomul de Crăciun, pomul de iarnă. Se folosesc şi materiale textile rămase de la alte produse. Se împarte în patru cu galon, material care se foloseşte la obiectele bisericeşti, se decorează cu tricolor, mânerul se îmbracă şi el la fel într-un material, ca o catifea. Sunt lucrate manual, le fac mai mult seara, când am timp, pe etape. Folosesc culori asortate cu veşmintele preoţeşti – alb, albastru, roşu, auriu, argintiu. Nu sunt foarte mari ca dimensiuni, ar fi foarte grele, mărimea lor depinde însă de căldăruşa preotului, pentru a încăpea’, a precizat Ioana Matei.
Ioana Matei este printre puţinii meşteri populari din Buzău cunoscuţi pentru încondeierea ouălelor după metoda tradiţională, cu o experienţă de aproape 50 de ani, şi mai nou pentru confecţionarea de aranjamente bisericeşti folosite în cadrul slujbelor.